”Toate afecțiunile sunt de la nervi?” Iată de ce este important să recunoști problemele psihosomatice.

Sentimentele noastre trăiesc nu numai în suflet, adică în realitatea interioară psihică, ci și în corp. Și dacă acestea nu găsesc o cale de ieșire și realizare, dacă nu le rostim, nu le exprimăm prin acțiuni, atunci ele se blochează în corp, provocând anxietate, tensiune și chiar simptome de durere și boli. Cum să faci față acestui lucru și să te împrietenești cu corpul tău?

Bolile corporale, în spatele cărora stau motive psihologice, se numesc „psihosomatice”. În spatele lor pot fi furia puternică, frica permanentă, nemulțumirea față de sine și de viață, singurătatea chinuitoare și alte experiențe.

Este important să înțelegi ce ți se întâmplă, cum te simți și din ce motiv. Și să exprimi aceste sentimente proporțional situației. Uneori poți să-i spui persoanei dragi despre supărarea ta, alteori îți poți vărsa furia la sala de sport.

Când apar tulburări psihosomatice, acestea afectează atât stratul corporal, cât și cel psihologic. Deci, avem nevoie de ajutor, atât medical, cât și psihologic. Dacă experiențele au dus la îmbolnăvire, nu înseamnă că este suficient doar ajutorul unui psiholog. Renunțarea sau amânarea ajutorului medical pot fi periculoase. Și invers, soluția problemei doar la nivel fizic nu rezolvă conflictul care este în suflet. De aceea, avem nevoie de ambii specialiști: medic și psiholog (sau psihoterapeut).

„Toate bolile provin de la nervi” – nu este o afirmație complet adevărată. Nu toate, dar 70%. Da, conform OMS, aproximativ 70% dintre boli sunt considerate psihosomatice.

Pentru că starea noastră emoțională influențează sistemul nervos, iar de acesta depinde activitatea tuturor sistemelor corpului. De aceea, pentru sănătate este atât de importantă starea psihologică optimă.

Desigur, este imposibil să te protejezi de toate stresurile. Dar te poți recupera. Aceasta se numește „autoreglare”. Autoreglarea ne amintește de o jucărie – o arunci și ea se ridică. La fel se întâmplă și în viață, există stresuri care ne pot dezechilibra, dar este important să te întorci la starea de echilibru. Animalele care se află în stare de stres constant – se îmbolnăvesc; același lucru se întâmplă și cu oamenii.

Prin urmare, este important să înțelegi în ce stare psihologică te afli, ce a provocat-o și cum te poți ajuta. Fiecare dintre noi are propriile modalități de auto-ajutor. Doar că pentru cineva nu sunt optime: de exemplu, consumul de alcool sau multe ore de „blocare” pe internet. Și există modalități destul de sănătoase de autoreglare: sportul, meditația, conversațiile emoționale cu persoana iubită, plimbarea în natură. Aceasta pot preveni problemele psihosomatice.