”Cum poți cuceri un bărbat atunci când ai peste 40 de ani?”

”Am 47 de ani, am divorțat de soțul meu pentru a doua oară. După ce ne-am despărțit, am aflat despre relațiile lui în afara căsătoriei. După cum s-a dovedit, a avut multe femei. Au trecut doi ani, durerea a dispărut, dar încă mă simt trădată și umilită. Nu pot construi relații cu alți bărbați. Ultima dată am „sedus” pe cineva acum 20-25 de ani. Înțeleg că nu numai eu, ci și bărbații de vârsta mea au crescut. Este rușinos și dezgustător să folosești trucurile din anii tinereții, dar nu știu cum pot interesa un bărbat. Poate că activitatea profesională își lasă amprenta? Sunt implicată în politică de aproape zece ani. Simt că bărbații se uită la mine, dar nimeni nu încearcă să se apropie, să mă curteze.” – Ana, 47 de ani

Răspunsul expertului:

Ana, cred că ar trebui să cauți modele de rol potrivite în mediul tău. Poate că ai prietene sau femei atractive pentru bărbați – poți încerca să înțelegi cum se comportă cu ei. Dacă nu ai astfel de prietene, poți găsi aceste modele în filme.

Privește ce fac aceste femei și încearcă aceste roluri. Dar este important să ți se potrivească. De exemplu, dacă ești o persoană introvertită, cel mai probabil îți va fi greu să atragi atenția într-un grup, dar rolul unui ascultător atent ți se va potrivi mai bine.

Există o rețetă universală: cu cât obținem mai multă plăcere și bucurie de la viață, cu atât mai mulți oameni sunt atrași de noi (deși există excepții și de la această regulă). În același timp, uneori trebuie să înveți să fii fericită: să planifici în mod specific când și cum să te distrezi, să-ți faci timp pentru tine, să încerci activități noi.

Mi-au atras atenția cuvintele tale: „a folosi trucurile din tinerețe este rușinos și dezgustător”. Sunt de acord, unele modele de comportament la vârsta adultă nu ni se potrivesc. Dar aici simt că ai o atitudine critică față de tine, iar ea te poate constrânge, te poate împiedica să comunici. Poate că merită să explorezi ce convingeri stau în spatele acestei fraze? Poate că, alături de „trucuri”, sunt blocate și modalitățile acceptabile de a te exprima?

Despărțirea de partener după mulți ani de căsătorie, poate fi o barieră serioasă pentru construirea unei noi relații. Se întâmplă ca furia, frica sau neîncrederea față de fostul soț să fie transferate și asupra altor bărbați și este util să înveți să separi aceste sentimente.