Oamenii de știință îți spun la ce să te gândești înainte de culcare, pentru a avea un somn odihnitor

Somnul insuficient poate cauza multe probleme de sănătate – este un fapt binecunoscut. Se știe deja că atunci când omul doarme puțin, el devine extrem de irascibil, ceea ce îi provoacă stres. În continuare au loc evenimente în lanț, stresul poate duce la obezitate și probleme cardiace, iar aceste boli – la moarte.

Dar cum să-ți faci corpul să se odihnească suficient, pentru ca dimineața să te trezești cu o stare de spirit excelentă și plin de energie? Oamenii de știință au răspunsul.

Cercetătorii americani au realizat un experiment la care au participat 3.500 de persoane cu vârste cuprinse între 32 și 51 de ani. La începutul studiului, ei au fost rugați să-și evalueze atitudinea față de afirmațiile pozitive și negative, pe o scară de la unu la cinci (afirmații pozitive de genul: „Sunt sigur că totul este în regulă”, negative: „Puțin probabil că voi avea succes”).

De ce oamenii dorm prost?

După ce au examinat rezultatele acestui test, oamenii de știință au identificat printre participanți oameni optimiști și pesimiști. După primul test, voluntarilor li s-a oferit un chestionar în care li s-a cerut să vorbească despre durata somnului și cât de mulțumiți sunt de el.

Comparând datele despre somn și sănătatea optimiștilor și pesimiștilor, oamenii de știință au tras concluzii interesante. S-a dovedit că optimiștii practic nu au probleme cu somnul, în timp ce pesimiștii suferă adesea de insomnie. Oamenii de știință au avut imediat o explicație pentru acest rezultat. În opinia lor, optimiștii încearcă întotdeauna să-și rezolve rapid și ușor problemele, în timp ce pesimiștii sunt nesiguri și petrec nopți întregi gândindu-se la rău.

Într-adevăr, mulți oameni nu pot dormi noaptea tocmai din cauza gândurilor pesimiste. Deci, de ce să nu-ți rezolvi problemele și să dormi bine? Înțelegem că nu este atât de ușor să faci acest lucru, dar merită să ții cont de rezultatele studiului. Gândind pozitiv, poți face față cu ușurință lipsei constante de somn, iar corpul te va mulțumi pentru asta.

Ți se întâmplă adesea să nu poți adormi din cauza gândurilor pesimiste?