8 Calități ale unui om educat în opinia lui Anton Cehov

Cu mai bine de 100 de ani în urmă, clasicul rus Anton Cehov, a scris o scrisoare adresată fratelui său – un pictor talentat, dar cu voință slabă, care suferea de alcoolism.

Cehov, făcându-și griji pentru fratele său, era indignat că acesta își tratează nepăsător darul. El i-a scris o scrisoare emoționantă și sinceră care merită a fi citită de fiecare:

„Moscova, 1886.

De multe ori mi te plângeai că nu ești înțeles! Ești foarte bine înțeles…Dacă tu însuți nu te înțelegi, nu e vina nimănui…

Te asigur, că eu ca frate și persoană apropiată, te înțeleg și te compătimesc din tot sufletul… Îți cunosc foarte bine toate calitățile, le apreciez și le respect profund. Și dacă vrei, o să-ți demonstrez, enumerându-le. Ești un om bun, cu suflet mare, nu ești egoist, ești sincer și dispus să împarți și ultimul bănuț; nu știi ce înseamnă invidia și ura, ai un suflet curat, îți este milă de oameni și animale, ești credul…

Ești înzestrat de sus cu ceea ce le lipsește altora: talent… Acest talent te poziționează mai sus decât milioane de oameni, întrucât în lume se naște un pictor la 2 milioane de persoane.

Însă ai un singur neajuns – îți lipsește educația. În opinia mea, oamenii educați, întrunesc următoarele condiții:

1) Ei respectă personalitatea umană, de aceea sunt întotdeauna îngăduitori, blânzi, politicoși. Nu se revoltă din cauza unui ciocan sau a unei gume dispărute; trăind cu cineva, nu fac din asta o favoare, iar atunci când pleacă, nu spun: nu pot trăi cu tine! Ei iartă zgomotul, și frigul, și carnea arsă, și gustul picant, și prezența străinilor în casa lor…

2) Nu sunt miloși doar cu cerșetorii și pisicile. Ei suferă și pentru ceea ce nu poți vedea cu ochii…

3) Ei respectă proprietatea altora, de aceea își achită datoriile.

4) Sunt sinceri și se tem de minciună ca de foc. Nu mint nici măcar despre lucrurile mici. Nu vorbesc atunci când nu sunt întrebați. Din respect pentru urechile celorlalți, sunt mai tăcuți.

5) Nu se autodistrug, pentru a provoca în alții compasiune și ajutor. Ei nu spun: ”nu sunt înțeles”! 

6) Nu sunt vanitoși. Nu-i preocupă astfel de diamante false cum ar fi cunoașterea unor celebrități sau entuziasmul unei întâlniri în Salon’e…

7) Dacă au talent, îl respectă. În numele lui sacrifică odihna, femeile, vinul, vanitatea.

8) Oamenii educați își dezvoltă simțul estetic. Ei nu adorm îmbrăcați, nu respiră aer murdar, nu pășesc pe podeaua vomitată, nu se alimentează din vase murdare. Ei încearcă să-și îmblânzească și să înnobileze instinctul sexual. Ei, în special artiștii, au nevoie de prospețime, har, umanitate […] Ei beau doar când sunt liberi sau la ocazii.. Căci au nevoie de mens sana in corpore sano.

Așa sunt oamenii educați … Pentru a te educa, a nu rămâne sub nivelul mediului în care ai ajuns, este nevoie de trudă continuă, zi și noapte, lectură eternă, studiu, voință. Fiecare oră este prețioasă. Călătoriile la Yakimanka și înapoi nu te vor ajuta. Vino la noi, sparge carafa de votcă și citește … măcar Turgenev, pe care nu l-ai citit…”