Nu mai idealiza aceste 7 lucruri, dacă vrei să-ți îmbunătățești viața

Adesea în filme, cărți și reviste se creează o aură romantică în jurul unor lucruri, care în viața reală pot fi periculoase. De exemplu, suntem fascinați de povestea unei iubiri neîmpărtășite sau de relațiile complicate. Un erou negativ cu glume cinice ni se pare fermecător, iar sarcina – cea mai frumoasă perioadă din viața unei femei.

Unele fenomene ni se par complet inofensive, însă potrivit psihologilor, merită să le privim altfel și viața imediat se va îmbunătăți. Iată câteva lucruri care nu merită a fi idealizate:

1. Sarcina

În filme femeile însărcinate strălucesc de fericire, iar cele care au născut afișează siluete perfecte după naștere. Cu toate acestea, psihologii avertizează: nu uitați cât de diferită este realitatea de ceea ce ni se arată la TV și în revistele glossy. Fiecare caz este individual. Însă nu merită să idealizăm sarcina și să o percepem exclusiv ca pe o minune și cel mai bun moment din viața unei femei.

2. Singurătatea

Conform teoriei neurologului John Kachioppo, avem nevoie de singurătate, pentru a ne dori să menținem relații cu alte persoane. Totuși, această senzație poate fi utilă doar atunci când este temporară. Dacă singurătatea devine cronică, atunci consecințele pot fi grave: apar probleme cu somnul, apare deznădejdea și probleme de sănătate.

3. Băieții răi

Povestea Bellei, care a reușit să transforme Bestia într-un prinț cu dragostea ei, precum și povestea Anastasiei Steele din „50 Shades of Grey”, datorită căreia sadicul rece a devenit un bărbat iubitor, sunt foarte populare. Imaginea băieților răi – pare atractivă, însă în viața reală o relație cu un partener tiran duce la o situație psihologică dificilă. Psihologii spun că nu poți schimba omul, dacă el însuși nu-și dorește asta.

4. Obiceiurile dăunătoare

O țigară și un pahar de whisky ni se pare un atribut necesar al unei persoane triste. Cu toate acestea, psihologii notează că o astfel de romantizare atrage consecințe negative, deoarece oamenii încetează să mai simtă pericolul obiceiurilor proaste. Entuziasmul pentru alcool, potrivit oamenilor de știință, este chiar mai periculos decât consumul de droguri, deoarece alcoolul este mai popular și accesibil.

5. Problemele psihologice

Există o tendință în rândul bloggerilor de a face din depresie ceva care atrage atenția. Cu toate acestea, nici depresia, nici anorexia, nici alte probleme psihologice și tulburări alimentare – nu sunt deloc atractive. Poetizarea lor în mass-media a dus la faptul că oamenii au început să de-a vina pe tulburările mentale pentru orice eșec sau greșeală: unii consideră că puțină teamă este un atac de panică, iar tristețea – depresie.

6. Incapacitatea de a menține curățenia

Oamenii de știință văd o legătură între procrastinare și incapacitatea de a menține ordinea. În opinia lor, dezordinea căminului provoacă declin mental, care este mai pronunțat odată cu vârsta. Psihologii ne sfătuiesc să îndepărtăm imediat lucrurile. Dacă faceți câte puțin în fiecare zi și puneți imediat lucrurile la locul lor, nu va trebui să petreceți o zi întreagă pentru curățenia generală.

7. Munca la distanță și blogging-ul

Potrivit psihologilor, munca la distanță poate afecta negativ oamenii. Fără comunicare și sentimentul de unitate cu colegii se poate dezvolta depresia, fobia socială, dependența de internet și lipsa senzației că faci ceva semnificativ. Munca la distanță necesită o disciplină serioasă.