Oamenii de știință: ”Te enervează greșelile gramaticale? Probabil ești un introvertit!”

Dacă judecați o persoană după greșelile sale gramaticale sau sunteți gata să corectați chiar și un străin, atunci s-ar putea să fiți un introvertit. Asta afirmă expertul Jenn Granneman, bazându-se pe rezultatele interesante ale unui studiu lingvistic.

”Puteți să mă numiți pretențioasă, dar greșelile gramaticale mă deranjează. Pot să vă judec dacă vor exista multe în scrisoarea dvs. sau în descrierea profilului pe un site de întâlniri! ”– recunoaște Jenn Granneman. Și nu este singura. Un studiu recent a confirmat că o astfel de scrupulozitate este asociată cu introversiunea.

Experimentul la care face referire Jenn a fost realizat de lingviștii Universității din Michigan. El a arătat că introvertiții, mai des decât extrovertiții experimentează iritare, atunci când întâlnesc greșeli de dactilografiere și gramaticale.

CONCLUZII INTERESANTE

Cercetătorii au aflat că: oamenii prietenoși nu au acordat atenție erorilor gramaticale, iar cei deschiși experimentelor au văzut o problemă în greșeli. Ciudat, spune Grannemann, dar nu a existat nicio dependență între nivelul de nevrotism și atitudinea față de erori.

Un alt grup de persoane al căror nivel de prietenie era scăzut, și-a exprimat o atitudine negativă față de greșeli. „Persoanele prietenoase sunt în general bune, receptive, grijulii și dornice să coopereze. Iar cei al căror nivel de prietenie este scăzut, dimpotrivă, nu au empatie și își pun interesele deasupra celorlalți ”, – explică Jenn Granneman. Este logic ca oamenii mai puțin prietenoși – atât introvertiți, cât și extrovertiți – să-i judece pe alții.

Dar nu toți introvertiții sunt neprietenoși. Deci, de ce greșelile gramaticale îi enervează?

Cercetătorii recunosc că rezultatele i-au surprins. Conform ipotezei lor, motivul poate fi sensibilitatea crescută a introvertiților la instabilitate și orice schimbări. Erorile de ortografie și pronunție sunt abateri de la normă, iar percepția lor necesită eforturi suplimentare, ceea ce crește excitarea.

Lingviștii presupun că în caracterul extravertiților există ceva care îi ajută mai ușor să privească astfel de lucruri. „Ei se bucură de schimbări și de legăturile cu alte persoane. Pentru ei aceasta este o sursă de energie vitală. Probabil atitudinea față de erori este o manifestare indirectă a acestor trăsături.”

Oare introvertiții sunt de acord cu asta?

După ce a primit rezultatele studiului, Granneman a decis să afle ce cred introvertiții despre aceste rezultate, dacă vor confirma concluziile lingviștilor. Pentru asta, Jenn a făcut apel la membrii unui grup închis. Mulți dintre membrii grupului, introvertiți, au recunoscut că aceste concluzii sunt adevărate.

“Glumiți?” Da, eu sunt un adevărat „nazist-gramatical!”

„Pot identifica o dactilografie, o eroare gramaticală, o pronunție incorectă de la o mie de kilometri. Acest lucru îi înnebunește pe mulți oameni, dar nu am de ce să-mi cer scuze.

Erorile din text mă împiedică să-l citesc – de parcă mă poticnesc din mers.”