10 situații de viață în care nu ar trebui să-i ajuți pe ceilalți

Oamenii de știință au dovedit că natura umană este caracterizată de altruism. De aceea, uneori, ne străduim să ajutăm oamenii chiar și în detrimentul nostru.

Însă există situații când prestarea unui serviciu cuiva poate fi nu numai lipsit de sens, ci și dăunător, atât pentru noi, cât și pentru cealaltă persoană. Deci, nu merită să oferi ajutorul atunci când:

1. Îți oferi serviciile profesionale gratuit

Probabil ai fost în situația în care ți se solicită ajutorul, deoarece serviciul aparține domeniului tău de activitate profesională. Ajutând oamenii gratuit, nu numai că îți devalorizezi propriile cunoștințe și abilități, dar pierzi bani pe care i-ai putea câștiga făcând aceeași muncă pentru alte persoane.

2. Împrumuți cuiva constant bani

Prietenii cărora întotdeauna ”nu le ajunge doar puțin”, rudele cărora nu le ajunge tot timpul până la salariu – acestor oameni ar trebui să le spui ”nu”. Ei sunt atât de obișnuiți să trăiască din donații voluntare și să conteze pe ajutorul tău, încât nu depun eforturi pentru a schimba situația.

3. Caritatea nu își îndeplinește scopul

Caritatea toxică – este strângerea de fonduri care nu are scopul de a-i ajuta pe cei care au nevoie, ci pentru a-și satisface propriile ambiții, pentru a crea o imagine de salvator printre cei care colectează finanțe pentru copiii bolnavi sau animale. O astfel de caritate poate fi recunoscută prin spontaneitatea colecției, absența oricăror rapoarte și voluntarii falși. Nu ceda în fața emoțiilor și nu-ți transfera banii unor străini, după ce ai văzut niște fotografii emoționante.

4. Dorința de a ajuta este nevoia ta

Mulți psihologi recomandă să nu ajuți omul până când acesta nu-ți cere ajutorul. Poate că nu are nevoie de serviciile tale, așa cum ți se pare. Uneori se dovedește că dorința de a ajuta este mai mult nevoia ta de a te simți necesar sau de a te afirma din contul altuia.

5. Adevăratul motiv este să-ți satisfaci propria ambiție

Te crezi un salvator, iar salvatorul are motivele sale ascunse. De exemplu, i-ar plăcea să simtă că cineva este dependent de el sau că are încredere în el. În acest caz, ajutorul este doar o oportunitate de a-și realiza propriile dorințe.

6. Omul este obișnuit să se bazeze întotdeauna pe cineva

Depășindu-se pe sine, omul câștigă experiență, aproape ca imunitatea la anumite boli. Dacă nu-i oferi posibilitatea să rezolve anumite dificultăți pe cont propriu, atunci nu va obține abilitățile necesare pentru a face față situațiilor similare în viitor.

Ajutând, nu ar trebui să faci toată munca în locul persoanei. Îi poți ușura sarcina numai dacă obiectiv nu poate face față singură.

7. Dacă faci totul în locul copilului

Desigur, aceasta nu este o regulă universală. Cu toate acestea, mulți părinți încearcă să decidă și să facă totul pentru copii, începând cu alegerea felului de mâncare pe care îl vor mânca și terminând cu temele și alegerea prietenilor.

8. Ajutorul excesiv duce la o percepție distorsionată a lumii

Ajutorul constant oferit copilului aduce cu sine și o altă amenințare. Dacă nu învață să facă față singur dificultăților și nu înțelege că nu totul se întâmplă așa cum își dorește, atunci în viitor poate ajunge adesea într-o stare de frustrare, care ulterior chiar poate duce la depresie.

9. Oferi cadouri orfanilor

Acest lucru poate părea ciudat, dar tot mai mulți experți ne sfătuiesc să nu dăruim cadouri speciale sau personale copiilor care locuiesc în orfelinate. Ei se obișnuiesc cu faptul că multe lucruri apar pur și simplu și nu învață să le aprecieze. În plus, asta duce adesea la conflicte între copii. Mai bine oferă-le acestor copii timpul și atenția ta. Ei au mult mai multă nevoie de aprobare și sprijin decât de lucrurile materiale.

10. Ajuți pentru că ”trebuie”

Cel mai adesea, ajutăm o persoană pentru că este prietena / ruda noastră care ne-a oferit un serviciu în trecut. Cu toate acestea, unii experți recomandă să acordăm atenție nu trecutului, ci viitorului. Atunci ajutorul va fi mai util, orientat către rezultate.

În ce situații, după părerea dvs., nu merită să oferim ajutorul altor oameni?