Osho: ”Ascultă-ți inima, nu trăi asa cum îți cer oamenii.”

Un maestru zen a fost întrebat: “Ce făceați înainte de a deveni o persoană iluminată?”

El a răspuns: „De obicei tăiam lemne și aduceam apă din fântână”.

Apoi a fost întrebat: „Iar acum, când ați devenit Buddha, ce faceți?”

”Ce pot face? Tai lemne și aduc apa din fântână”.

Omul care îl întrebase, era nedumerit. „Care este diferența atunci?

Maestrul a râs și a spus: „Diferența este mare. Obișnuiam să fac asta, dar acum totul se întâmplă firesc. Înainte trebuia să depun efort; înainte era o datorie pe care trebuia să o îndeplinesc, chiar dacă nu voiam, forțându-mă. Făceam acest lucru pentru că mi s-a ordonat să o fac; profesorul meu îmi spunea să tai lemne, și eu făceam asta. Însă în adâncul sufletului eram supărat: „Cât timp mă va forța acest bătrân prost să tai lemne și să aduc apă din fântână? Cât timp? ”- deși nu-i spuneam nimic.”

„Acum tai lemne, pentru că știu ce este frumusețea și bucuria care rezultă din asta. Aduc apă din fântână pentru că așa este necesar. Nu mai este o datorie, ci iubirea mea, iubirea mea pentru bătrân. Se face mai frig, iarna bate deja la ușă, vom avea nevoie de lemne de foc. Profesorul îmbătrânește în fiecare zi și are nevoie de mai multa căldură. Va trebui să-i încălzim casa. Exact din această dragoste tai lemnele. Din această iubire, aduc apa din fântână. Dar acum există o mare diferență. Nu există rezistență; nu există ego și nu urmăresc ordinele nimănui, nu respect instrucțiunile nimănui, ci doar răspund momentului și nevoii actuale.”

Bodhidharma spune: a fi în dharma – înseamnă a trăi natural. Nu trebuie să fii creștin, hindus sau budist, ai nevoie de un singur lucru – să fii natural, la fel de natural ca propria respirație. Iubește-ți viața. Nu trăi după anumite porunci. Nu trăi conform ideilor străine. Nu trăi asa cum îți cer oamenii. Ascultă-ți inima. Stai tăcut, ascultă vocea slabă din interiorul tău și urmărește-o. Exact asta înseamnă să fii în dharma.

Autor: Osho