Rațiunea conduce starea de spirit. Schimbă-ți gândurile, obiceiurile, sănătatea și viața.

Ai o stare de spirit este schimbătoare? Gândurile nu-ți permit să te concentrezi? Cartea „Rațiunea conduce starea de spirit” este cea mai bine vândută carte despre psihoterapia cognitivă. În ea sunt descrise metode care au ajutat mii de oameni să depășească depresia, anxietatea, furia, stresul, pofta de alcool și droguri, dificultățile în relațiile cu alte persoane.

4 strategii care te vor ajuta să-ți planifici și să implementezi comportamentul asertiv

1. Folosirea enunțurilor cu pronumele „eu”.

Frazele spuse la furie încep de obicei cu pronumele „tu” și exprimă o acuzație (de exemplu: „Întotdeauna te gândești la tine”). Când conversația începe în acest fel, interlocutorul nu are de ales decât să se apere, așa că puțin probabil va fi dispus să te asculte în continuare.

Un răspuns afirmativ începe de obicei cu „eu” și îți exprimă reacția, nevoile și dorințele (de exemplu: „Mi-ar plăcea foarte mult să asculți ce simt și ce gândesc”). Când îți exprimi nevoia sau solicitarea, cel mai probabil interlocutorul te va auzi. Drept urmare, aveți mai multe șanse să purtați o conversație productivă.

2. Fii de acord dacă interlocutorul se plânge de ceva care te privește (și acest lucru este adevărat), dar nu uita să te aperi.

Imaginează-ți că cineva îți cere să faci ceva, iar tu refuzi. Omul îți răspunde: „Chiar am nevoie de ajutorul tău, iar tu ești egoist”. Îi poți răspunde astfel: „Înțeleg că ești supărat, dar sunt obligat să te refuz, pentru că sunt foarte obosit. Și nu sunt deloc egoist, doar am grijă de mine.”

3. Declarațiile care îți exprimă dorințele și nevoile trebuie să fie clare și concise.

Nu aștepta ca cealaltă persoană să-ți citească gândurile sau să-ți prezică dorințele. Comportamentul asertiv este exprimat în capacitatea de a declara clar o cerere de ajutor, a explica ce ai nevoie și a fi extrem de precis în cuvinte.

4. Concentrează-te asupra procesului de exprimare a nevoii, nu asupra rezultatului.

Abilitatea de a-ți apăra opinia nu presupune că vei obține mereu ceea ce ai nevoie. Scopul asertivității este de a construi o comunicare utilă. Folosind comunicarea asertivă în mod constant, poți construi relații mai sănătoase.

Foarte des, oamenii care ne iubesc nu sunt conștienți de dorințele sau nevoile noastre. Credința că oamenii ar trebui să ne înțeleagă fără cuvinte duce la frustrare și enervare. Declarațiile clare și simple, în care îți exprimi dorințele și nevoile – sunt o abilitate utilă în relații.