Nu ne alegem unii pe alții întâmplător. 4 factori care determină relațiile de iubire.

S-ar putea ca un bărbat să-ți câștige dragostea ani de zile, însă nu-i vei răspunde reciproc. Iar uneori, este suficientă o singură privire pentru a înțelege – este el! De ce alegem o anumită persoană?

1.ASPECTUL EXTERIOR ȘI STATUTUL SOCIAL

Primul lucru la care acordăm atenție atunci când întâlnim o persoană – este aspectul exterior. Fiecare dintre noi are propriile standarde și idei despre frumusețe. Dacă aspectul persoanei ni se pare atractiv, vrem să-l cunoaștem mai bine. De regulă, facem alegerea bazându-ne pe intuiție și pe propriile senzații și doar mai târziu conectăm rațiunea.

Îl alegem în mod subconștient pe cel care ne este apropiat după parametrii externi și comportament. Cei care, la prima vedere, nu sunt „deloc de-ai noștri”, ne-ar putea plăcea, dar va fi nevoie de o perioadă mai lungă de timp pentru a trece din „zona de prieteni”. Poți înțelege că ai în față obiectul dorit cu ajutorul bătăilor rapide ale inimii, zâmbetului involuntar și îndoielilor despre ce și cum să începi o conversație.

2. IMAGINEA FORMATĂ SUBCONȘTIENT

În copilărie sau adolescență, desenăm în minte imaginea partenerului dorit, iar la vârsta adultă intră în joc subconștientul, programat încă din copilărie pentru un anumit tip. Și atunci când are loc întâlnirea, dacă toți parametrii coincid, subconștientul nostru dă un rezultatul exact – „da” sau „nu”. Gândește-te ce partener ți-ai dorit, cum ți l-ai imaginat și apoi vei înțelege de ce tocmai astfel de parteneri te înconjoară.

3. Loialitatea socială a partenerului

Adesea, cuplurile se formează în cercul oamenilor cu gânduri similare. Acordăm atenție celor cu care avem multe în comun. Ca urmare a acestui fapt, oamenii veseli, cu un stil de viață activ, mai degrabă vor acorda atenție oamenilor asemănători, decât celor liniștiți și calmi, iar cei de succes – reprezentanților cu un nivel similar. Dar se întâmplă și cazuri când oamenii aleg opusul și trăiesc fericiți toată viața, aici nu există cadre și limite stricte.

De asemenea, alegerea noastră este influențată de loialitatea socială a partenerului. Mai exact, de capacitatea sa de a asculta cu atenție, de a-și arăta interesul pentru treburile și problemele tale, de a lua parte la viața obiectului.

4. MODELUL FAMILIEI PARENTALE

Modelul familiei joacă un rol important. În familie sunt stabilite principiile de bază ale comportamentului cu partenerul în viitor: distribuirea rolurilor, responsabilităților gospodărești, menaj, rezolvarea conflictelor și petrecerea timpului împreună. De exemplu, dacă mama bărbatului era o gospodină grijulie, el va aprecia calitățile similare ale partenerei sale.

De regulă, evaluăm viitorul partener/parteneră pe baza experienței familiale, acordând preferință celui care seamănă cu unul dintre părinți. Dacă în familia unuia dintre parteneri, modelul familial era unul mai puțin pozitiv, atunci acțiunea va fi inversă. Dorința de a nu repeta scenariul parental va fi un obiectiv important, iar pentru a evita singurătatea, toate forțele vor fi direcționate către căutarea opusului părintelui său.