5 fraze pe care le utilizează manipulatorii, pentru a ne face să ne simțim nebuni.

Manipulatorii recurg la manipulare cu scopul de a ne folosi și a ne face rău. Și, din păcate, destul de des reușesc asta. Pentru că majoritatea oamenilor trăiesc fără să cunoască trucurile manipulatorilor.

Există 5 fraze pe care le utilizează cel mai des în discursul lor și astfel ne fac să ne simțim nebuni. De ce fac asta? Pentru a controla și a obliga oamenii să facă ceea ce vor ei. Pentru scopurile lor egoiste, desigur.

  1. „M-ai înțeles greșit”

Din când în când, victima lui exclamă: „Chiar așa? Serios? Crezi că sunt atât de prost încât să-mi fac rău singur?” După aceste cuvinte, manipulatorul face ochi mari și exclamă: ”M-ai înțeles greșit!”

Începi să simți mustrări de conștiință că ai bănuit această persoană „cinstită” de necinste. Apoi îți ceri scuze și îi dai explicații. Iar el are nevoie exact de asta.

2. „Acționezi irațional / ilogic / anormal”

Manipulatorul îți va enumera toate neajunsurile, înfrumusețate și exagerate, îți va aminti toate greșelile. Va vorbi despre toate acestea atât de convingător, încât tu însăți începi să te îndoiești de nevinovăția ta.

Începi să te îndoiești, să te învinovățești și să te pocăiești. Iar el a obținut ceea ce voia: tu și numai tu ești de vină. Singura modalitate de a combate acest truc este – să te întorci și să pleci. Nu-i dovedești nimic, nu-ți ceri scuze.

3. ”Ești prea sensibil(ă)”

Ceea ce nu vei auzi niciodată de la un manipulator – scuze. El te poate umili în fața unui străin, te poate jigni, înșela, dar nu va recunoaște asta niciodată. Chiar dacă înregistrezi cuvintele sale – va ieși din situație.

„Ești prea sensibil” – va răspunde tuturor obiecțiilor și protestelor tale. Scopul lui este să te facă să te simți vinovat, inferior.

Și tu deja te gândești că poate într-adevăr pui totul la inimă și acorzi prea multă atenție lucrurilor. Scopul manipulatorului este atins – a semănat îndoieli. Ceea ce înseamnă că te-a lipsit de putere și energie pentru a analiza situația și a face față presiunii.

4. „Ohhh, urăsc drama”

Fraza preferată a tuturor manipulatorilor. În special, atunci când plângi în prezența lui sau te superi. Manipulatorii adoră drama. Dacă tremuri de furie și disperare, iar cealaltă persoană doar ridică din umeri nedumerită, gândește-te dacă nu ai de-a face cu un manipulator. Și dacă în acest moment te ”aprinde” și mai mult – fugi imediat. Aceștia sunt cei mai periculoși manipulatori.

5. „Te gândești prea mult…”

Când o situație te indispune și încerci să discuți cu el despre asta, manipulatorul te neutralizează imediat cu cuvintele: „Te gândești prea mult… Trăiește mai simplu…”

Reacția ta este previzibilă: începi să te îndoiești de tine. Acum ești sigură că exagerezi, ceea ce înseamnă că obiectivul său a fost atins.

Deci, ce vrea să obțină manipulatorul și cum să-i reziști?

Manipulatorii au un singur scop – să te împingă la ideea că ești ilogic, contradictoriu și nebun, iar el este victima. Cine ar putea vorbi cu un „nebun”, ca tine?

Cum să-i reziști? Foarte simplu: urmărește-ți emoțiile și reacțiile. Numai tu le poți evalua și determina. Trebuie să-ți aperi clar poziția și să nu-i permiți să-ți controleze emoțiile și sentimentele. Niciodată nu-i permite nimănui să-ți spună ce ar trebui să simți, cum să reacționezi. Este viața ta și tu decizi cum să trăiești.