4 semnale nonverbale care trădează ceea ce încercăm să ascundem cu ajutorul cuvintelor

Limbajul corpului este foarte informativ. Dacă înveți să citești corect semnalele nonverbale, poți afla multe despre adevăratele sentimente și motive ale omului. De asemenea, ar fi bine să-ți urmărești propriul limbaj corporal.

Pentru că destul de des, ceea ce spunem și ceea ce credem – sunt două lucruri diferite. Prin urmare, niciodată nu ezita să-ți urmărești postura, intonația, expresiile faciale și altele.

Experții ne sfătuiesc să acordăm atenție următoarelor semnale nonverbale:

1. Contactul vizual

Când vorbești cu cineva, privește interlocutorul în ochi, dar nu exagera.

„Cert este că atunci când stabilești un contact foarte strâns cu vorbitorul, acest gest este asociat cu smerenia și servilitatea. Așa se uită servitorii la stăpânii lor când aceștia le dau porunci.” – scrie Jack Nasher.

Un alt semnal non-verbal nedorit este clipirea frecventă. Acest lucru îți subminează autoritatea, subliniind că ești neliniștit și nesigur.

2. Rezistă tentației de a privi telefonul

Cu acest gest îi transmiți interlocutorului că fotografia sau textul de pe telefonul tău, este mult mai important decât el. Numeroase studii au confirmat că un astfel de comportament afectează în mod negativ relațiile dintre oameni, mai ales atunci când vine vorba de iubiți sau soți.

3. Ține telefonul departe

Psihologii au demonstrat că persoanele a căror atenție este pe deplin concentrată asupra gadgeturilor sunt mai puțin dispuse să zâmbească.

Autorii experimentului au fost șocați: „Telefoanele schimbă bazele vieții sociale. Și acest lucru este deja periculos!”

4. Tonul vocii afectează modul în care suntem percepuți

Un studiu recent publicat în PLOS One a dovedit legătura directă dintre intonație și modul în care ne percep ceilalți.

Oamenii de știință au invitat 48 de participanți la un interviu online cu trei angajatori fictivi. În același timp, voluntarilor le-au fost furnizate doar imaginile celor trei bărbați și informații generale despre aceștia.

Profilurile false ale „angajatorilor” au fost create astfel încât primul părea foarte autoritar, al doilea dominant, iar al treilea neutru. Când participanții au discutat cu primii doi angajatori (autoritar și dominant), timbrul vocii lor a devenit mai mare, iar atunci când au discutat cu „angajatorul neutru” – nu s-au observat modificări ale vocii.

Concluzia este următoarea: oamenii își schimbă timbrul vocii în situațiile care le provoacă anxietate. Și nici nu își dau seama de acest lucru.

”Astfel, „efectul vocal” afectează modul în care suntem percepuți”, scriu autorii studiului. – În același mod, ne trădează postura, vorbirea, expresiile faciale. Toate acestea sunt semnale non-verbale care influențează percepția statutului social al omului”