Dacă poți răspunde „da” la aceste 7 întrebări, atunci nivelul tău EQ este mai mare decât crezi.

Un lucru pe care îl știu sigur este că, acolo unde lucrează oamenii, drama este inevitabilă. Cuvintele și acțiunile întotdeauna vor avea o interpretare greșită, ego-ul va interveni între ele, iar oamenii mereu vor ajunge la concluzii greșite.

Oricum ar fi, dacă munca ta necesită un contact strâns cu oamenii (în special cu cei care nu-ți plac), atunci inteligența emoțională (EQ) te va ajuta să eviți durerile de cap.

Persoanele cu inteligență emoțională dezvoltată își folosesc conștientizarea de sine ca un avantaj pentru evaluarea situației, acceptarea unui punct de vedere străin, abținerea de la critici, procesarea datelor și abținerea de la reacții negândite. Uneori, asta înseamnă să taci.

Deci, dacă analizezi rațional circumstanțele fără să recurgi la dramă, vei putea ajunge la o soluție diferită, probabil una mai sănătoasă.

Omul care demonstrează un nivel ridicat EQ are capacitatea de a vedea întreaga imagine și, în același timp, două părți ale problemei. Aceasta este capacitatea de a pătrunde în sentimentele celorlalți, pentru a lua în considerare posibilitatea obținerii unui rezultat diferit. Iar aici fără empatie nu te descurci.

Psihologul și scriitorul Daniel Goleman spune: „Dacă nu ești capabil să-ți controlezi emoțiile anxioase, dacă nu poți manifesta compasiune și construi relații normale, atunci abilitățile tale mentale nu au nicio importanță, pentru că nu vei putea ajunge departe.”

Iată de ce persoanele cu EQ dezvoltată mențin atât de activ legătura cu Eu-l lor adevărat, în special în relațiile cu ceilalți. Ei vorbesc sincer, nu se ascund în spatele măștilor.

Și într-o situație emoțional-tensionată, ei sunt primii care își asumă responsabilitatea dacă au făcut o greșeală. Acești oameni sunt un exemplu de integritate și autenticitate, ajutându-și cunoscuții și angajații care au făcut o greșeală să mărturisească deschis: „Da, am dat-o în bară”.

7 întrebări pentru determinarea nivelului EQ

Deci, cu ce trebuie să începi pentru a-ți dezvolta inteligența emoțională? Pentru început, te sfătuim să răspunzi sincer la întrebările bazate pe rezultatele introspecției tale.

Pentru a verifica dacă ești o persoană cu un EQ ridicat, răspunde la următoarele întrebări:

1. Îți dai mereu seama de sentimentele tale și înțelegi motivul apariției lor?

2. Îți conștientizezi limitele, zonele oarbe și domeniile de creștere?

3. Te poți recupera rapid, dacă te-ai confruntat cu emoții stresante și situații de conflict?

4. Ești capabil(ă) să înțelegi sau să simți ce experimentează altă persoană, punându-te în locul ei?

5. Trăiești cu viziuni pozitive asupra vieții?

6. Ești mulțumit(ă) de cine ești, în cazul în care nimeni nu-ți răsfață ego-ul?

7. Ești capabil(ă) să ierți și să uiți trădarea cuiva, continuând să te bucuri de viață?