6 cuvinte pe care le folosesc cel mai des oamenii care suferă de depresie

Depresia schimbă absolut tot ceea ce faci, începând cu modul în care interacționezi cu oamenii și terminând cu calitatea somnului sau durata timpului în care te miști. Schimbarea se observă, în special, în modul de scriere și comunicare. Dacă ați auzit vreodată expresia „limbajul depresiei”, cel mai probabil știți că are un impact imens asupra altor oameni.

Rezultatele unui studiu recent publicate în revista Clinical Psychological Science au dezvăluit o listă de cuvinte cu ajutorul cărora putem determina dacă omul suferă de depresie. Evident, dacă nu ești specialist, cu greu poți identifica o boală precum e depresia. Dar dacă urmărești îndeaproape vocabularul persoanei poți observa unele semnale de alarmă.

Deci, cele mai frecvente cuvinte și expresii care pot indica depresia:

„Eu”, „mie”, „pe mine”

Oamenii care suferă de depresie sunt concentrați pe ei, de aceea contactează mai puțin cu ceilalți. Potrivit oamenilor de știință, după frecvența utilizării acestor pronume în vorbire, se poate determina cu o mai mare exactitate dezvoltarea afecțiunii patologice, decât după utilizarea cuvintelor negative.

„Întotdeauna”, „niciodată”

Studiul a descoperit că persoanele cu simptome severe de depresie tind să vorbească în limba absolutiștilor. De aceea, fiți atenți dacă auziți că omul apropiat repetă în mod constant ceva de genul „Întotdeauna e așa…” sau „Niciodată nu voi reuși să fac asta”.

„Trebuie să …”

Concentrarea asupra lucrurilor pe care „ar trebui” sau „nu ar trebui” să le facă face parte din gândirea alb-negru, indicând posibilitatea dezvoltării  depresiei.

Dr. Serani spune: „Debutul depresiei adesea este însoțit de gânduri pline de ură și de percepție negativă de sine. Prin urmare, expresia ”Trebuie…” indică clar un tip de gândire îngust și rigid.

„Nu pot …”

Această sintagmă este destul de insidioasă, întrucât oamenii deprimați, adesea „nu” pot găti mâncarea, nu se pot ridica din pat…

Potrivit Dr. Serani, „Multe persoane care suferă de depresie folosesc adesea expresia„ Nu pot” în contextul în care nu sunt capabili să facă ceva, nu-și pot pune gândurile în ordine, nu sunt capabili să-și îndeplinească sarcinile etc. Depresia face imposibile atât de multe lucruri.”

“Sunt bine”

Unul dintre principalele semne ale dezvoltării depresiei este apariția gândului că poți face față oricăror dificultăți sau că ești „în ordine”.

Dacă cineva dintre cei dragi spune frecvent că „se descurcă bine”, urmărește-l mai atent. Persoanele care folosesc aceste expresii se pot simți prea slabe sau vulnerabile pentru a cere ajutorul cuiva.

„Ce rost au toate astea?”

Din păcate, depresia este una dintre cele mai insidioase afecțiuni, întrucât emoțiile în acest caz devin explozive și pot determina omul să se sinucidă.

Dr. Serani susține: „Atunci când ți se pare că lucrurile nu se vor îmbunătăți și nu poți schimba nimic, tot ce îți dorești este să pui capăt acestui lucru. Începi să crezi că moartea este singura soluție.”