Un truc util care te va ajuta să-ți gestionezi emoțiile în doar 3 secunde.

Emoțiile ne influențează aproape fiecare decizie pe care o luăm. Iată de ce este atât de important să înțelegem principiul lor de lucru și să le ținem sub control.

Există multe trucuri simple care îți pot îmbunătăți instant capacitatea de a-ți controla emoțiile. De exemplu, creșterea gradului de conștientizare cu ajutorul răspunsurilor la întrebările potrivite, precum și amânarea reacției pentru a evita cuvintele și acțiunile pe care le poți regreta mai târziu.

Dacă dorești să obții un efect mai bun, poți combina aceste tehnici: punându-ți întrebarea corectă la momentul potrivit ești capabil să atingi un echilibru emoțional mai stabil.

Despre acest truc a povestit comediantul și prezentatorul Craig Ferguson. Potrivit lui, există trei întrebări pe care ar trebui să ți le pui înainte de a spune ceva cu voce tare:

– Ar trebui să spun asta?

– Neapărat EU trebuie să spun asta?

– Chiar acum ar trebui să spun asta?

De-a lungul timpului, îți vor lua doar câteva secunde să răspunzi în minte la aceste întrebări (Ferguson a glumit că pentru a stăpâni această abilitate a avut nevoie de trei căsătorii).

”Dialogul mental descris mai sus este o adevărată salvare. Ani de zile m-am luptat cu obiceiul de a vorbi prea repede, fără să mă gândesc la discursul meu. Dar această tehnică m-a ajutat să evit cuvintele și acțiunile pe care le-aș fi regretat ulterior (de exemplu, trimiterea unei scrisori plină de furie sau judecarea unei situații fără a o înțelege pe deplin).”

În același timp, tehnica descrisă nu te împiedică să-ți exprimi opinia. Există cazuri în care răspunsul la fiecare dintre cele trei întrebări este un „da” ferm, chiar dacă trebuie să-i spui ceva neplăcut interlocutorului. În astfel de momente, această tehnică îți permite să vorbești încrezător și decisiv.

Poate că ai o situație diferită. Te îndoiești întotdeauna dacă merită să-ți împărtășești opinia cu ceilalți, atunci ultimul lucru pe care ți-l dorești este să vorbești. În acest caz, pentru a face față reacției emoționale, întreabă-te următoarele: „O să regret mai târziu dacă tac în acest moment?”

Acestea sunt doar două exemple. Cel mai important este să-ți pui întrebările potrivite și să te gândești la răspunsuri, pentru a-ți cunoaște mai bine obiceiurile și pe tine. Urcând la acest nivel de conștientizare, poți veni cu propriile întrebări menite să-ți păstreze echilibrul emoțional.

De aceea, data viitoare când vrei să întrerupi pe cineva, să spui o glumă indecentă, să faci ceva care se poate întoarce împotriva ta, întreabă-te:

– Chiar ar trebui să spun asta?

– Neapărat eu trebuie să spun asta?

– Chiar acum ar trebui să spun asta?

Întrebări simple, rapide și inteligente, care pe termen lung îți vor permite să eviți durerea și suferința.