Nu subestima puterea cuvântului. Evită aceste 12 fraze atunci când comunici cu copilul tău.

Mulți dintre noi subestimează puterea cuvintelor, însă cu o frază neatentă poți schimba viața omului. Acest lucru este valabil în special pentru copiii, care absorb totul ca un burete.

Experții confirmă că o atitudine nepoliticoasă în copilărie afectează în mod negativ starea fizică și emoțională a viitorului adult.

Iată 12 fraze pe care nu ar trebui să le spui copiilor tăi:

1. „Îi voi spune totul tatălui tău”.

Dacă este foarte important pentru tine să-i transmiteți informația tatălui, interesează-te dacă micuțul este dispus să-i spună totul. Învață copilul să-și recunoască greșelile și să o facă sincer.

2. „Aici nimic nu este al tău, noi am cumpărat totul.”

Cel mai important moment în educație – să-i arăți copilului că este iubit și nimeni nu-i va manipula sentimentele cu ajutorul celui mai scump lucru pe care îl are, chiar dacă este doar o jucărie.

3. „Mă înnebunești”

Uită de frazele „Mă înnebunești”, „Din cauza ta mă doare capul”, „Ne vei duce în mormânt” ș.a. În loc de spectacole dramatice, explică-i copilului clar esența pretențiilor tale, dacă acestea într-adevăr există.

4. „Așa cum ești, cine te va lua de soție?”

Acordă mai multă atenție caracterului copilului și nu atributelor externe (care se vor schimba de multe ori), nu-l împiedica să se exprime.

5. „Fac eu, tu ești încă mic”.

Este important ca micuțul să înțeleagă ce rol joacă în familie, iar pentru o stimă de sine sănătoasă este necesar să facă ceea ce îi iese bine. Și acest lucru necesită practică, de aceea înarmează-te cu răbdare și gândește-te la sarcinile pe care copilul le-ar putea îndeplini pe cont propriu.

6. „De ce 8 și nu 10?”

Nu uita să întrebi copilul cum i-a mers ziua, iar dacă observi că se confruntă cu anumite dificultăți, mai bine orientează-l către soluționarea lor.

7. „Nu înțelegi din cuvinte?”

Cu ajutorul unei relații de încredere și comunicare, se pot obține mult mai multe rezultate pozitive decât prin amenințări și centură.

8. „Nu-mi pasă ce vrei și ce nu vrei.”

Întotdeauna explică-i copilului poziția ta și de ce dorești să fie așa. Un compromis cu copiii este destul de posibil, de aceea este mai bine să vă ascultați reciproc și să fiți sinceri.

9. „Nu inventa!“

Negând fricile copilului, nu rezolvi problema. Orice emoții (chiar dacă sunt cauzate de fantezii) sunt reale, iar cu aceste cuvinte îl înveți să-și ascundă sentimentele adevărate. Întotdeauna spune-i că îl înțelegi și ești alături de el.

10. „Mă faci de rușine”.

Demonstrează-i un comportament demn prin propriul exemplu. Dacă saluți vecinii, duci gunoiul în urnă și ești atent(ă) la ceilalți, atunci și copilul va moșteni aceste trăsături.

11. „Dacă nu mănânci tot, nu te vei juca”.

“Serviciu pentru serviciu.” – asta aude copilul. Mai bine explica-i poziția ta și de ce este important să facă ce îi ceri. Încearcă să nu cumperi comportamentul copilului: mai devreme sau mai târziu asta va ieși de sub control.

12. „Taci!”

Înainte de a începe un dialog cu copilul, clarifică-te: de ce te irită atât de mult comportamentul tipic copilăresc? Poate că problema este în experiențele negative pe care le-ai acumulat, iar copilul nu ar trebui să devină cel pe care îți verși nervii?

Ce fraze le considerați inacceptabile?