Cum creierul ne împiedică să pierdem în greutate sau de ce sunt capabili neuronii blocați?

Neurobiologul Susan Peirce Thompson a petrecut ultimii zece ani cercetând un alt mister al creierului, care, din anumite motive, se opune și împiedică oamenii care doresc să slăbească. Ea a descris rezultatele cercetărilor în noua sa carte, ”Neuronii blocați”

Dovezile științifice confirmă că adevărata cauză a obezității este creierul, care blochează orice încercare de a slăbi.

De ce face asta? În vremurile noastre mediul înconjurător, condițiile de viață și comportamentul nostru s-au schimbat mult. Studiile arată că principiile moderne de alimentație declanșează procesele critice în creier și atunci slăbirea devine un proces dificil.

Cum putem face creierul să joace de partea noastră?

„Am întrebat elevii la orele de psihologie nutrițională cum vor defini voința. Cei mai mulți dintre ei cred că este vorba despre o trăsătură de personalitate înnăscută sau o măsură de rezistență internă. De fapt, nu este nici una, nici alta.” – scrie autoarea.

Puterea de voință este doar o funcție a creierului. Și deși studiile au descoperit o componentă genetică care determină cât de mare va fi, trebuie de menționat faptul că aici este implicată nu doar genetica.

Voința – nu este doar capacitatea de a rezista ispitei. Ea gestionează multe lucruri. De exemplu, capacitatea de a ne concentra atenția. Voința controlează executarea anumitor acțiuni, reglează emoțiile și, cel mai important, ne ajută să luăm decizii.

Deci, ce se întâmplă în alimentație? De ce nu reușim să mobilizăm voința?

Ne alimentăm cu produse nesănătoase care cresc nivelul de insulină. Excesul de insulină blochează leptina, ceea ce face creierul să creadă că ne este foame. El ia măsuri urgente, trimițând semnale pentru a continua saturația. Și nicio voință nu te poate ajuta.

Principalele „medicamente” ale supraalimentării sunt zahărul, produsele de patiserie și derivații acestora.

Dr. Robert Lustig de la Universitatea din California, San Francisco, susține că este nevoie de doar trei săptămâni să apară dependența, iar receptorii creierului să se epuizeze. Și odată ce munca lor este suprimată, se întâmplă lucruri serioase.

Viața dintre mese devine sumbră. Omul nu mai simte gustul mâncării. Cei obezi visează la mâncare mai mult decât cei slabi, dar în același timp primesc mai puțină plăcere din proces.

Dacă mâncarea se transformă în dependență

Vorbind despre instrumentele cu care creierul blochează pierderea în greutate, autoarea subliniază că „toți în egală măsură suntem vulnerabili.” Fiecare poate cădea în abisul format de puterea de voință, pentru că oriunde te uiți, dulciurile și produsele de patiserie sunt peste tot.

Unul dintre cele mai devastatoare efecte secundare pe care „alimentele” moderne și sistemul nutrițional le au asupra corpului nostru – este modul în care ne percepem în interior.

De ce oamenii cedează?

Întreabă-te dacă nu ai probleme cu iubirea de sine? Probabil nu problemele te mănâncă – ci problema este ceea ce mănânci. Amintește-ți toate poveștile de groază despre produsele dăunătoare și acționează cu înțelepciune. Ține cont de 4 lucruri: zahăr, făină, mese regulate și mărimea porțiilor.

Cartea autoarei te poate ajuta să înțelegi cum să respecți regulile, astfel încât puterea de voință să nu te înșele niciodată.