Această tehnică specială de meditație te va ajuta să scapi de gândurile anxioase.

Anxietatea nu apare de nicăieri: noi înșine creăm această stare inconfortabilă. Suferim de un flux continuu de gânduri pe care nu-l putem opri, care ne umple complet.

”Anxietatea nu elimină problemele de mâine, ci pacea de astăzi”, spune o înțelepciune budistă. Cu toții înțelegem acest lucru, dar uneori ne este atât de dificil să facem față temerilor obsesive și gândurilor anxioase.

O tehnică specială de meditație și practica observatorului vă pot ajuta să le reduceți.

Meditația împotriva anxietății

În timpul meditației, este important să te relaxezi. Acordă o atenție deosebită relaxării maxilarelor și limbii care este implicată în „discuția mentală”. Asigură-te că îți monitorizezi respirația pe tot parcursul practicii.

1. În timpul zilei

Meditația de bază anapana (conștientizarea respirației) poate și trebuie combinată cu ritmul obișnuit al vieții. Această practică trebuie efectuată cu ochii deschiși în timpul mersului sau în transport de 5-6 ori pe zi. Doar urmărește cum aerul intră și iese din nas. Dacă gândurile te distrag, revină ușor la observarea trecerii aerului. Inspiră – expiră, inspiră – expiră.

2. Înainte de culcare și în momentele de stres.

Izolează-te și dedică-te complet procesului. Inspiră timp de 4 secunde, după care fă o pauză de 7 secunde. Expiră timp de 8 secunde. Este necesar să faci cel puțin 10 cicluri, optim – timp de 10 minute.

Practica observatorului

Pentru a ieși rapid din starea de anxietate și a întrerupe fluxul de gânduri, utilizează practica observatorului. Ideea ei principală este de a ieși din flux și de a privi situația dintr-o parte.

Pentru a intra în starea observatorului, trebuie să ocupi o poziție confortabilă, să te calmezi, să faci câteva inspirații și expirații profunde în partea inferioară a abdomenului, direcționându-ți atenția acolo. În continuare, îndreaptă-ți atenția asupra modului în care gândurile apar și dispar. Nu interveni, doar permite acestui proces să se întâmple. La un moment dat te vei simți ca un spectator, un observator.

Observatorul este prezent în fiecare dintre noi. Această parte a conștiinței observă tot ceea ce ni se întâmplă. Ea nu intervine, nu reacționează, nu evaluează, doar observă evenimentele, emoțiile și gândurile care apar din exterior.

Starea observatorului este studiul propriei stări, separarea de emoții. Atunci când separi observatorul (tu însuți) de cele observate: emoții și stări – ele își pierd puterea asupra ta.

Ce îți poate oferi starea observatorului? În primul rând, poți studia situația fără să te implici emoțional. Îți permite să depășești în siguranță situațiile stresante. În al doilea rând, înveți să iei decizii sobru, fără emoții inutile.

Și în sfârșit, începi să observi detalii și culori noi, lumea prinde viață, stereotipurile și tiparele dispar, expunând frumusețea vieții reale.