4 motive de bază pentru care ne lipsește energia interioară.

Energia internă – este ceea ce ne permite să acționăm. Unul dintre semnele lipsei de energie este sentimentul de letargie, apatie, neputință sau lipsa de apărare. Căutarea sursei de putere în afară – în alte persoane, locuri, cărți, prelegeri etc. – este un semn că îți lipsește propria energie: străinul nu-ți poate compensa ceea ce e al tău.

De ce s-ar putea să nu avem suficientă energie?

1. Deprecierea

În copilărie, omului i se arată că sentimentele și dorințele sale nu sunt nici valoroase, nici importante. De exemplu, copilului i se spune: ”Fă ce ți s-a spus ”, „Vreau – îți va trece”, „ Taci, din nou vorbești prostii ”. Maturizându-se omul inconștient continuă să-și trateze nevoile și pe sine ca pe ceva nesemnificativ. Însă conștientizarea importanței nevoilor îți oferă putere interioară.

2. Altruismul

Încă de la o vârstă fragedă, copilul este încurajat să-și împărtășească lucrurile importante pentru el, este învățat că ar trebui să dea, să nu fie zgârcit. „Nu fi încăpățânat, lasă băiatul să se joace cu mașina ta”, „Dă-i bomboana surorii tale”. Fără să-și dea seama, copilul învață să le ofere altor oameni timpul și energia sa. Când copilul este mic, acest lucru se întâmplă imperceptibil pentru sine și pentru ceilalți. Când omul crește, devine evident că un astfel de altruism este distructiv pentru el.

3. Irosirea

Urmărind adulții, copilul învață să-și irosească energia pe multe lucruri de care nu are nevoie. Crescând, omul nu mai observă cum continuă să participe la activități care îl distrug. Agitația, graba, lupta pentru dreptate și alte procese au devenit pentru el o parte naturală a vieții, fără de care chiar s-ar simți plictisit. O activitate inutilă poate fi înlocuită cu alta.

4. Suprimarea

În copilărie copilul este activ. S-ar putea ca acest lucru să nu fie pe placul părinților. Pentru că un bebeluș în mișcare necesită atenție, timp și implicare. Părinții obosiți preferă ca micuțul să stea singur și să se joace liniștit. Jocurile video sau desenele animate vin în salvare. În același timp, energia existentă este suprimată. Obiceiul de a stinge activitatea rămâne și la vârsta adultă. Mai mult decât atât, omul s-ar putea nici măcar să nu fie conștient de ea.

Este de o importanță vitală să înveți să-ți prețuiești energia interioară, să înveți să ai grijă de tine: să nu-ți pierzi energia, să o salvezi pentru tine, să o direcționezi către acțiuni și obiective cu adevărat importante și necesare. Și atunci energia se va recupera.