Iată de ce este periculos să stai în apropierea oamenilor neplăcuți.

Persoanele agresive sau toxice trebuie evitate. Nu există altă modalitate de a te simți bine. Și sfaturile „a conviețui pașnic”, „ignoră”, „nu acorda atenție” – sunt inutile.

Subconștientul nostru recunoaște cu exactitate amenințarea și bate alarma. Ca să spunem așa, el consideră că suntem surzi și nu auzim semnalul, de aceea nu plecăm de lângă omul periculos. Deci, trebuie să semnaleze mai tare! Mai puternic! Și în sânge se eliberează tot mai mulți „hormoni de stres” periculoși. Apare paralizia sistemului nervos simpatic, așa cum l-a numit antropologul Stevenson. Și în cele din urmă, lucrurile se pot termina prost. Ca și în celebrul experiment, când o oaie și un lup au fost legați alături, dar la o distanță sigură unul de celălalt. La final, biata oaie a murit de inimă, deși lupul nu i-a făcut rău. Doar o privea, o urmărea…

La fel e construit și omul. Dacă este obligat să stea în compania celui pe care subconștientul îl recunoaște ca obiect periculosla început se simte rău, apoi se îmbolnăvește. Chiar dacă omul neplăcut, „periculos” doar se află în apropiere și privește. Stă în biroul de alături, călătorește în același compartiment, vine în vizită pentru că e rudă … Organismul are o astfel de „chimie”, nu poți face nimic. Și funia care ne ține – este legătura de rudenie, de exemplu. Educația, politețea, inteligența, alte frici ne împiedică să ne îndepărtăm. ”Cum să-i cer șefului să mă transfere în alt birou?” sau ”Să nu-mi invit verișoara rea la ziua de naștere?” Dar semnalul de alarmă va fi tot mai puternic.

În acest caz trebuie să ne amintim că nu suntem oi. Și nu suntem legați. Singura cale este – să ne îndepărtăm. Altă modalitate nu există.