Alchimia emoțiilor: 3 modalități sigure de a transforma emoțiile negative în pozitive.

Există 3 modalități sigure de a transforma emoțiile negative în pozitive.

Abilitatea de a transforma metalele în aur – este cheia alchimiei. Conform unei credințe străvechi, orice substanță transformată – chiar și otrava – capătă proprietăți pozitive.

Pentru prima dată am auzit despre asta de la un șaman din America de Sud. El povestea despre experiența sa de un an de tăcere și alte austerități severe: „În acest an am simțit o dorință acută de a vorbi cu cineva. Suferința mea a durat șapte luni și brusc am simțit cum Pământul mă ajută să fac față experiențelor mele. Și până astăzi simt această putere vindecătoare, legătura cu el.”

O poveste similară am auzit-o și de la un fost toxicoman: „Am ajuns la fund. Eram la limită. De la vârsta de 12 ani eram dependent, trăiam în infern. Singura cale de ieșire era să rămân în momentul prezent, să rămân conștient printr-un efort de voință. Și iată trăind cea mai groaznică perioadă din viața mea, brusc am experimentat o încredere puternică în mine că voi reuși, că voi găsi forțe să depășesc aceste provocări. Așa s-a întâmplat. De atunci, acest sentiment de încredere este întotdeauna cu mine.”

Am fost surprins că doi oameni complet diferiți, din diferite colțuri ale planetei, vorbesc despre o experiență absolut identică. Ambii au experimentat acest efect transformator, la fel ca în alchimie – durerea, incertitudinea, dorința interzisă s-a transformat în ceva care a schimbat pentru totdeauna viața acestor oameni în bine. Se dovedește că emoțiile negative au fost necesare pentru schimbările pozitive.

Emoțiile de bază adesea sunt blocate în noi. Frica, mânia, ura și toate durerile derivate – nu sunt altceva decât reacții defensive la întâlnirea cu pericolul, trădarea, supărarea. Dar în interiorul fiecărei reacții defensive, există o emoție și mai puternică, care răspunde dificultăților vieții cu dragoste și acceptare.

Frica se transformă în curaj. Furia se transformă în iubire de viață, iubire de sine și iubire pentru ceilalți. Durerea se transformă în compasiune și bunătate. Ura se transformă în creație și iubire și, în mod paradoxal, duce la pacea interioară.

3 moduri de a transforma emoțiile negative în cele pozitive

1. Nu te preface.

Acest proces își fură multă energie, necesară pentru „alchimie”. Învață să reduci emoțiile prin respirație, împământare, conștientizare. Nu închide ochii, nu-ți fie rușine de ele, nu te preface că nu există. În caz contrar, nu le vei putea digera. Emoțiile negative fac parte din viața noastră. Cu o astfel de setare, înveți cu adevărat cum să le faci față și să obții un beneficiu din ele.

2. Nu-ți suprima emoțiile.

După ce ți-ai acceptat emoțiile, încearcă să simți unde s-au acumulat în corp. Ce senzații apar în timpul mâniei sau fricii? Furia are o energie foarte dinamică, ea merge adesea la maxilar sau la mâini. Ura este rece, ea se ascunde adânc în interior, dar poate fi simțită în frunte, în ochi sau exprimată în tensiunea mușchilor abdominali. Adică, furia vrea să te doboare, să te distrugă, iar ura tinde spre distrugere pe o cale mai rece, mai calculată. Durerea acționează în alt mod. Ți se pare că o experimentezi în realitate, de fapt, totul se întâmplă în capul tău. Poți lupta cu ea, o poți raționaliza, dramatiza, te poți învinovăți. Dar numai acceptând-o, relaxându-te, o poți înlocui cu compasiune.

3. Înțelege motivul.

Fiecare dintre noi face față emoțiilor în mod diferit. Ne învinovățim de slăbiciune, ne este frică de ele, le suprimăm, ne îmbătăm cu propria neputință. Dar pentru a te mișca mai departe, trebuie să le înțelegi natura, de ce au apărut.

De exemplu, vom examina ura. În societate, această emoție este considerată negativă, iar purtătorul ei – o persoană rea. Emoțiile însă sunt neutre. Ura este o reacție la durerea profundă, la trădarea experimentată, la lipsa de înțelegere. La fel e și cu gelozia, agresiunea, disprețul, insulta, aroganța. Stai departe de prejudecăți și judecată. Ura este un teren fertil pe care se poate dezvolta o calitate excelentă. Amintește-ți sentimentul de lejeritate când ierți sincer persoana care te-a jignit. Nu vei mai fi la fel, viziunea și spiritul tău se schimbă. Imediat ce îți dai seama de motivul emoției tale, inspir-o, deschide-ți inima și mintea – și vei începe să te transformi.

Oricare dintre emoțiile tale sunt un cadou pentru care trebuie să fii recunoscător, pentru că te pot duce la iluminare, doar trebuie să lucrezi cu ele.