5 tulburări mintale care adesea sunt confundate cu trăsăturile de caracter

De multe ori, faptele extravagante le atribuim trăsăturilor de caracter ale omului. Dar dacă în spatele lor se ascunde ceva mai mult?

Psihoterapeuți americani Aaron Beck și Arthur Freeman în cartea „Terapia cognitivă a tulburărilor de personalitate” au dezvăluit secretele temperamentului uman.

1) Neglijența

În această categorie pot fi înscriși cei care tind mai mult să se odihnească decât să lucreze. Desigur, este o dorință umană firească, dar unii depășesc limita.

De exemplu, dacă angajatul companiei pe parcursul anului și-a luat mai multe zile de concediu, își ia adesea liber și mai îndrăznește să întârzie psihologul ar spune că suferă de tulburare de personalitate antisocială.

Desigur, pentru asta este necesar să observi și alte simptome: minciuna frecventă, tendința de a trăi din contul altora, cheltuirea banilor pe lucruri neplanificate.

2) Timiditatea

Timiditatea în timp poate crește în izolare completă și lipsa dorinței de a menține conexiunea cu lumea exterioară. Totuși, această izolare intensă și introversiunea ar putea duce la tulburare de personalitate schizoidă care are simptome precum tendința de a visa nerealist, hipersensibilitate, lipsa prietenilor apropiați și indiferența față de critică sau laudă.

3) Impulsivitatea și irascibilitatea

Omul care nu-și poate controla furia ar putea suferi de tulburare de personalitate bordeline.

Desigur doar impulsivitatea nu este periculoasă. Însă merită să  te gândești dacă împreună cu irascibilitatea mai există și alte simptome: relații instabile de prietenie și romantice; cheltuieli frecvente neplanificate; schimbarea dispoziției fără motive evidente; plictiseala cronică.

4) Procrastinarea

În această categorie pot fi incluși cei care nu doresc să se supună regulilor societății. Persoanele care procrastinează pot suferi de tulburare de personalitate pasiv-agresivă, care adesea aduce cu sine depresia cronică.

Despre faptul că procrastinarea trece într-o nouă fază de dezvoltare pot vorbi următoarele simptome:

– iritare ca răspuns la solicitarea de a face ceva mai puțin plăcut (de exemplu, spălarea vaselor, scoaterea gunoiului etc.)

– un ritm de lucru lent și calitatea proastă a muncii îndeplinite;

– supărare din cauza sfaturilor utile a celor din jur despre cum să faci munca mai rapid și mai calitativ.

5) Perfecționismul

Perfecționismul disperat – este calea directă spre tulburarea de personalitate obsesiv-compulsivă. Dezvoltarea bolii se datorează faptului că societatea apreciază calități precum: autodisciplina, controlul emoțional, atenția la detalii, încrederea, amabilitatea accentuată – și oamenii devin dependenți. Atunci aceste calități minunate pot deveni o catastrofă.

Perfecționiștii ar trebui să-și facă griji când observă următoarele tendințe:

– lipsa dorinței de a folosi timpul pentru sine de teama că vei deveni neproductiv.

– refuzul de a scăpa de lucrurile inutile, gândindu-te că ”poate vor folosi la ceva.”

– frica patologică de a comite o greșeală.

– tendința de a face munca pentru alții, pe motiv că nimeni nu o va putea face la fel de calitativ.