Cele 8 nevoi de bază pe care le căutăm în relații

Încă de la naștere avem nevoie de contactul cu alte persoane. Și dacă în copilărie nu obținem porția obligatorie de atenție din partea părinților, compensăm acest deficit în toate relațiile ulterioare – de prietenie și romantice. Ce nevoi de bază tindem să ne satisfacem?

1. Nevoia de securitate

În relație tindem să supraviețuim, să fim în siguranță. Într-o relație sănătoasă, putem fi cei care suntem, fără teama de a fi respinși, de a pierde dragostea și respectul.

Dar să te arăți așa cum ești, să-ți arăți deschiderea – este riscant, întrucât trebuie să-ți expui vulnerabilitatea. De aceea, la începutul relației, fiecare dintre noi îl verifică pe celălalt: cât de sigur este lângă el/ea. Trebuie să fim pregătiți pentru faptul că în acest moment și noi suntem verificați. Oare putem garanta securitatea și din partea noastră?

2. Nevoia de recunoaștere a valorii.

Vrem să fim apreciați, să ni se poarte de grijă, să fim considerați demni. Dar oare vrem să fim alături de cei care nu ne înțeleg, nu ne apreciază și nu ne respectă? Desigur, o înțelegere completă este imposibilă – nici noi înșine nu ne înțelegem întotdeauna. Apare întrebarea: „Dacă ei nu mă cunosc, atunci cum ar putea să-mi recunoască valoarea?” Interesul pentru celălalt ne oferă posibilitatea să-l cunoaștem și să-i oferim recunoașterea valorii atât de necesară.

3. Nevoia de acceptare.

În copilărie avem nevoie de acceptare din partea unui adult puternic, stabil și protector. Din păcate, mulți nu și-au satisfăcut această nevoie.

Adesea, în relație așteptăm că partenerul va fi stabil și de încredere: va respecta acordurile, va răspunde la apel, ne va justifica încrederea. Vrem să fim siguri că mâine va fi la fel ca azi.

4. Nevoia de asemănare

A fi pe aceeași lungime de undă cu cineva, a simți că omul de lângă tine experimentează același lucru sau a experimentat anterior – este un parametru important al relațiilor. Similaritatea – este ceva care uneori nu trebuie explicat în cuvinte. Este atunci când suntem cu oameni care împărtășesc aceleași păreri, aceeași experiență sau sentimente. Este important ca omul să simtă ceea ce simțim noi.

5. Nevoia de autodeterminare

Chiar și când suntem într-o relație, vrem să ne menținem unicitatea și să primim recunoașterea acestei unicități. Să ne asemănăm, dar în ceva să fim deosebiți.

Copiii care au crescut într-un mediu de conformism, de supunere la reguli și norme, ar putea să nu învețe niciodată să fie ei înșiși. Astfel de oameni în relații vor avea o nevoie constantă de a fi reali și de a simți că sunt apreciați și admirați.

6. Nevoia de influență.

În orice relație, vrem să ne influențăm reciproc. Visăm să schimbăm modul de gândire, comportamentul, reacția emoțională a celuilalt. Vrem, nu numai să-l influențăm, ci și „să vedem efectul acestei influențe”. O relație sănătoasă implică creșterea fiecărui partener. Vrem să atragem atenția celuilalt, să-l interesăm, să-l influențăm.

7. Inițiativa din partea celuilalt. 

Ne dorim ca inițiativa în comunicare să vină nu numai din partea noastră. Orice relație în care doar unul face mereu primul pas, devine în cele din urmă unilaterală sau chiar dureroasă. Foarte curând, ne vom îndoi dacă o astfel de relație merită continuată. Uneori o păstrăm, dar ne închidem. Dacă nu suntem siguri de noi înșine, ne vom învinovăți pentru tot.

8. Nevoia de expresie a iubirii.

Ce ar putea fi mai firesc decât sentimentul de dragoste și afecțiune pentru cineva care ne cunoaște bine, ne respectă, ne acceptă și are grijă de noi? În orice relație pozitivă apropiată, participanții experimentează grijă, iubire, respect și apreciere unul pentru celălalt. Expresia acestor sentimente – este una dintre nevoi. Pentru că ceea ce experimentăm față de celălalt – este parte din noi înșine și vrem să o exprimăm.