Dezvoltă-ți aceste 25 de obiceiuri și vei deveni o persoană fericită.

Fiecare dintre noi are obiceiuri – acțiuni efectuate în mod regulat, fără ezitare și tensiune. Să ți le dezvolți – este un mod minunat de a deveni o persoană mai bună și de a obține viața la care visezi. 25 de obiceiuri la care ar trebui să lucrezi:

1. Sărbătorește micile victorii

Obții victorii în fiecare zi. Încearcă să le observi și să-ți spui: „Am făcut-o!” Sărbătorirea micilor victorii stimulează producerea dopaminei.

2. Râzi

Râsul stimulează sinteza endorfinelor. Este important să râzi sincer.

3. Ține un jurnal – Scrierea îți permite să-ți exprimi liber și sincer sentimentele, fără cenzură sau opiniile celorlalți. Jurnalul îți va oferi posibilitatea să rămâi singur(ă) cu cele mai profunde gânduri ale tale.

4. Dezlănțuie-ți imaginația – Activitățile creative consolidează mintea și spiritul. Poți alege orice îți aduce plăcere – desen, fotografie, scris, gătit, tricotat, cântat etc.

5. Activitatea fizică – Endorfinele se produc activ în timpul exercițiilor de întindere.

6. Meditează – Oamenii care practică meditația își pot face ordine în gânduri și aduce claritate și concentrare în viața lor.

7. Citește – Lectura ne face mai inteligenți, ne îmbunătățește memoria. Cu cât mai mult citim, cu atât ne extindem vocabularul, erudiția, consolidăm abilitățile de scriere și capacitatea de a vorbi corect.

8. Masajul – Iubește masajul, acesta stimulează producerea oxitocinei.

9. Tratează-te pozitiv – reamintește-ți cât mai des că ești o persoană fericită, învață să treci ușor peste necazuri și să rămâi întotdeauna într-o dispoziție binevoitoare. Găsește în probleme aspecte pozitive și oportunități.

10. Tratează-i bine pe alții – După modelul unei atitudini pozitive față de tine însăți, poți cultiva în minte o atitudine respectuoasă față de ceilalți.

11. Fii o persoană demnă de încredere – atunci când oamenii au încredere în tine, simți emoții pozitive. Dacă vei inspira încredere, te vei putea bucura de „injecția” numită oxitocină.

12. Ieși din zona de confort – Când întâmpinăm dificultăți, se întâmplă ceva surprinzător: ne simțim mai inspirați, mai fericiți și mai plini de viață decât atunci când acceptăm starea actuală a lucrurilor.

13. Fă pauze de lucru – Creierul are nevoie de odihnă. O pauză îi va oferi „reîncărcarea” necesară.

14. Ieși în natură – Multe studii confirmă faptul că oamenii care petrec mult timp în aer liber sunt mai sănătoși din punct de vedere psihologic, se simt mai bine, experimentează mai puțin stres, își fac mai puține griji și sunt mai puțin predispuși la depresie.

15. Ascultă muzică – Când ascultăm muzică, în creier se activează producția neurotransmițătorilor care întăresc sănătatea mentală.

16. Consumă alimente sănătoase – Alimentația corectă este importantă pentru formarea unui corp sănătos și puternic. Dar ceea ce mănânci este la fel de important și pentru creierul tău.

17. Bea ceai – Ceaiul verde reduce impactul factorilor de stres asupra omului. Ajută la creșterea concentrării și promovează productivitatea.

18. Caută liniștea – Mediul calm și liniștit are un efect terapeutic benefic. Creierul se odihnește și funcționează mai puțin tensionat.

19. Exprimă-ți gândurile – Studiile arată că exprimându-ne în cuvinte, ne eliberăm de resentimente, furie și stres, care ne pot deteriora relațiile cu oamenii și pot provoca boli grave.

20. Utilizează timpul corect – Încearcă tehnica „modulelor de timp”. Limitează timpul în care vei face o sarcină specifică. În loc să lucrezi la ea până la finalizare, lucrează, de exemplu o jumătate de oră, apoi treci la altă sarcină. Folosește un cronometru.

21. Cumpără impresii – Psihologii și oamenii de știință sunt de acord că atunci când cheltuim banii pe impresii și nu pe lucruri, experimentăm mai multă bucurie și emoții pozitive.

22. Mulțumește  – dacă vei face asta zilnic poți obține un impact pozitiv asupra modului în care gândești în general. În fiecare zi amintește-ți pentru ce poți fi recunoscător oamenilor apropiați, colegilor, vieții.

24. Dormi suficient – în timpul somnului au loc procese care reglează emoțiile, starea de spirit și comportamentul.

25. Comunică direct – întâlnește-te cât mai des cu prietenii și nu comunica pe rețelele sociale. Discută cu partenerul/soțul ceea ce te preocupă.