Iată de ce nu mai iubesc sărbătorile. Mulțumesc soțului meu pentru asta.

Până de curând, așteptam sărbătorile cu nerăbdare. Îmi plăcea atmosfera pregătirilor și agitația înainte de sărbătoare. Sentimentul că vine această zi îmi oferea lejeritate și bucurie. În gând deja îmi imaginam conversațiile cu rudele și prietenii, adunările la masă.

Acum îmi amintesc asta cu nostalgie, pentru că totul a rămas în trecut. Vă voi explica de ce.

Totul s-a schimbat când în viața mea a apărut Andrei, care mai târziu a devenit soțul meu. Amintirile despre sărbătorile noastre comune îmi evocă melancolie și amintiri neplăcute. Soțul meu are o calitate uimitoare: de a strica totul în ziua de sărbătoare. Acum nu-mi plac sărbătorile, pentru că știu că în această zi vom avea un alt scandal.

Iată un exemplu. Era ziua mea de naștere. Și pentru că stăteam prost cu banii nu am invitat oaspeți. În această zi voiam să fiu doar cu el. Însă Andrei și-a dorit foarte mult să ieșim la distracții. I-am spus că nu vreau să ne distrăm și nici bani suficienți nu avem pentru asta. Drept răspuns, am auzit doar țipete și reproșuri. Desigur, mi-a stricat dispoziția de sărbătoare.

La o altă zi de naștere ne-am certat și a plecat de acasă. Iar motivul era unul banal: nu voia să-mi vadă prietenii, nu voia să comunice cu nimeni. El are doi frați și comunică doar cu ei. Restul oamenilor nu-l interesează. Drept urmare, am rămas singură de ziua mea. A plecat, trântind ușa. Am mers după produse singură, iar înapoi m-am întors cu pungile grele și cu lacrimi în ochi. Încă o dată, mi-a distrus ziua de naștere.

Odată, în ajunul Revelionului, a decis că vrea să sărbătorească într-un costum nou. Și în loc să pregătim masa festivă, am mers la cumpărături. Domnul este foarte pretențios, așa că nu și-a ales nimic. Ne-am întors acasă fără costum. Și s-a supărat pe mine că eu nu am prevăzut să cumpărăm acest costum mai devreme. Ajungând acasă, nu mai aveam chef de sărbătoare. Supărarea și lacrimile mă sufocau, voiam să renunț la tot și să plec. Dar cum să plec, dacă îl iubesc…