Mesajul lui Stephen Hawking pentru cei care suferă de depresie.

Genialul fizician Stephen Hawking a lăsat ca moștenire un mesaj frumos adresat oamenilor, în care spune cum să depășești perioadele grele din viață. 

Ținând un discurs despre studiul găurilor negre, Hawking a profitat de ocazie pentru a face o analogie cu viața reală și pentru a ajuta oamenii care suferă de depresie. Sensul discursului său era că găurile negre se pare că nu atât de negre cum le pictează artiștii.

Atunci când a ținut discursul la Universitatea din California de Sud, el a spus: ”Nu priviți doar sub picioare, nu uitați să priviți și cerul înstelat. Trebuie să simțiți ceea ce se deschide ochiului și să vă puneți întrebarea: ce există în Univers, ce îi permite să fie?.” Savantul recomanda: „Fiți în această lume. Chiar dacă vi se pare că viața este grea.”

Potrivit lui Hawking, întotdeauna există speranță, găurile negre nu sunt închise pentru totdeauna, așa cum se presupunea anterior – probabil ieșirea este în alt Univers, dar ea cu siguranță există.

Hawking a explicat că oamenii ar trebui să fie pozitivi și să ia din situație tot ce e mai bun. Chiar dacă omul trăiește cu un handicap, nu este nevoie să dea vina pe lume sau să aștepte milă de la ei. Prin propriul exemplu, el a mărturisit că handicapul său nu a fost un obstacol pentru a lucra, ci mai degrabă chiar l-a ajutat într-un fel.

De exemplu, din cauza stării de sănătate, el a fost scutit de activitatea didactică și administrativă, ceea ce i-a permis să dedice mai mult timp activităților de cercetare. Acest lucru nu s-ar fi întâmplat dacă ar fi fost sănătos fizic.

Stephen Hawking a spus că primește ajutor de la soția sa, copii, colegi și studenți – și acest lucru este foarte important: „De obicei oamenii sunt dispușii să ajute, dar au nevoie de cineva care necesită acest ajutor, pentru a simți că eforturile lor nu sunt în zadar.”

Dificultățile din viața lui Hawking

În 1963 el a fost diagnosticat cu scleroză laterală. Medicul l-a informat că va trăi maxim doi ani. Dar omul de știință a negat prognoza negativă, a demonstrat clar că nu trebuie să cazi în disperare, ci să tinzi la o viață deplină.

Viața, cuvintele și gândurile sale au inspirat mulți oameni să depășească circumstanțele  dificile. Omul de știință și-a împărtășit înțelepciunea acumulată prin cuvinte simple și a lăsat în urma sa studenți pentru care moartea lui în 2018 a fost o tragedie personală.

Dacă aveți o depresie severă, dacă vi se pare că înainte nu vă așteaptă nimic bun, citiți discursul lui Stephen Hawking – în el veți găsi consolare și speranță.

O altă persoană care nu a permis diagnosticului cumplit să-l învingă este Nick Vuychich. Persoană cu dizabilități de la naștere, el a dovedit că toată lumea are dreptul la o viață deplină și că poți fi fericit, indiferent orice!