8 trăsături comportamentale aparent normale, care trădează o stimă de sine scăzută.

Opinia despre noi înșine variază în funcție de vârstă, de experiența acumulată și de evenimentele curente. Ea atinge note maxime mai aproape de bătrânețe.

Iată lista unor simptome mai puțin evidente care, împreună cu semnele evidente, pot indica o stima de sine scăzută.

1. Ocupi un loc în ultimele rânduri

Persoanele cu stima de sine scăzută consideră că nu merită sa stea la vedere. Dacă vor vizita un eveniment public, acești oameni vor ocupa un loc în ultimele rânduri. Adesea se tem să-și exprime părerea despre ceea ce se întâmplă.

2. Cumperi foarte multe lucruri (adesea ieftine).

Shopogolizm-ul compulsiv – este o manifestare a lipsei iubirii de sine, care își are originea în copilăria timpurie. Insuficiența iubirii și grijii părintești, sentimentul de singurătate și neglijență din partea altora creează un gol în interior și dorința de a-l umple cu ceva. O modalitate – ar fi cumpărăturile, iar nivelul de venituri al persoanei nu contează.

3. Nu ieși din casă nemachiată

Dacă îți alegi cu grijă îmbrăcămintea și te machiezi doar pentru a merge la magazinul din apropiere sau a scoate gunoiul – acest lucru poate indica dorința de a-ți ascunde defectele. O astfel de persoană nu este încrezătoare, ea se teme să-și arate adevărata față.

4. Folosești adesea fraze negative

Pesimismul și nesiguranța însoțesc de multe ori stima de sine scăzută. Acest lucru se manifestă și în discurs: “poate”, “puțin probabil”, “nu pot”, “nu am avut noroc” – sunt expresiile tipice utilizate.

5. Îți schimbi frecvent hobby-urile.

Astăzi ești pasionată de tricotat, după o lună – de fotografie, apoi de fotbal etc. O persoană cu stima de sine scăzută va încerca aproape toate tipurile de hobby-uri și nu pentru că este pasionată de toate, ci pentru că nu vrea să depășească dificultățile și obstacolele.

6. Concurezi mereu cu ceilalți.

Niciunui om nu-i place să se simtă mai rău decât alții, chiar și cei cu stima de sine scăzută. Acest lucru provoacă un protest intern, te obligă să te compari cu cei din jur și pe căi indirecte să cauți sprijin și aprobare.

7. Dormi prea mult

Există situații în care avem nevoie de timp pentru recuperare: o boală, schimbarea fusului orar, o călătorie lungă, o situație stresantă etc. Dar dacă un adult doarme mai mult decât în ​​copilărie, probabil există un motiv de alarmă. Tulburările de somn (atât insomnia cât și somnul prelungit) reprezintă un semn clasic al depresiei. Ea, la rândul ei, poate fi asociată cu lipsa iubirii de sine.

8. Alegi prea mult o poziție în meniu.

Persoana cu stima de sine scăzută tinde să-și schimbe opinia și nu este sigură de alegerile și preferințele sale. De exemplu, într-un restaurant ea se gândește la pește, după 5 minute vrea friptură de vită, iar după 10 minute – înghețată și ceai.

Ați observat și alte caracteristici care indică stima de sine scăzută a unei persoane?