O întrebare interesantă a lui Socrate despre soție și copii. Am fost curioasă să aflu ce va răspunde soțul meu?

Socrate, după cum vă amintiți a fost un mare filosof, tată cu mulți copii, căruia îi plăcea să iasă în piață și să le adreseze contemporanilor săi o întrebare dificilă. Zilele astea am încercat să pun în discuție această întrebare. Iată ce a ieșit.

”Era o seară liniștită de toamnă. Citeam o carte despre Socrate. O întrebare m-a uimit. El a întrebat: „Dacă se întâmplă un incendiu și poți salva doar o persoană, pe cine vei alege: soția sau copilul?”. Toți bărbații au răspuns: „Copilul, desigur”. Socrate a spus: „Iar eu îmi voi salva soția tânără. Vom plânge împreună, apoi ea îmi va naște alți copii. Dacă salvez copilul, voi suferi și eu, și el. Prezența lui îmi va aminti întotdeauna de tragedie. Copilul își va pierde atât frații, cât și mama, apoi va avea o mamă vitregă care nu-l va putea iubi așa cum l-ar fi iubit mama lui.”

Am fost curioasă ce va răspunde soțul meu. L-am întrebat și el fără să stea pe gânduri a răspuns: „Copilul. Toți vor salva copilul. Pentru că e lipsit de apărare.” I-am spus despre Socrate. Toată seara am discutat despre acest aspect. S-a dovedit a fi extrem de complex.

În ziua următoare soțul meu a adresat aceeași întrebare colegilor săi. Răspunsurile au fost evidente. Toți spuneau într-un glas: „Ești nebun? Îți poți găsi altă soție. Copilul este sângele tău!”

Doar un coleg bătrân a fost unicul care a răspuns: ”Îmi voi alege soția. Copiii – sunt oaspeți în familie, cresc și zboară din cuibul părintesc. Da, ei mă iubesc și eu pe ei, ne vizităm. Dar fiecare dinte ei – este o bucată ruptă. Cu soția mea însă, voi fi până la moarte.”

Înțelepciunea acestui bătrân m-a uimit. Probabil de aceea avem atât de multe divorțuri, pentru că nu prețuim corect familia. Poate că cel mai important lucru nu sunt copiii și a face totul pentru ei? Poate că toți vor fi mai fericiți, doar atunci când părinții se vor prețui reciproc mai presus decât orice?