Studiu: Atitudinea noastră față de lucruri poate fi schimbată folosind puterea imaginației.

O echipă de oameni de știință germani și americani au descoperit că nu numai circumstanțele, ci și imaginația ne influențează atitudinea față de lucruri și fenomene. Cercetătorii au ajuns la concluzia că acest efect se obține datorită activității în cortexul prefrontal ventromedial.

„Orice om are locuri care i se par speciale – un loc de joacă din copilărie, o biserică veche sau un colț neobservat de pe strada unde s-a sărutat pentru prima dată. Înainte de sărut, nu observa niciodată acest colț. De parcă experiența cu persoana iubită i-a transmis acestui loc emoții pozitive. Astfel, atitudinea față de locuri se schimbă – ele devin valoroase pentru noi.”

Dar oare se poate întâmpla acest lucru datorită puterii imaginației și nu experienței reale? ” – se întreabă oamenii de știință.

Pentru experiment, ei au adunat zeci de voluntari și i-au rugat să numească oamenii pe care îi plac cu adevărat și să facă o listă cu locuri „neutre” unde merg adesea. Apoi, voluntarii au fost rugați să-și imagineze clar cum vor petrece timpul cu cei dragi într-unul din aceste locuri. Oamenii de știință în acest moment le-au scanat creierul.

După experiment, atitudinea participanților față de locul ”neutru” s-a schimbat – acum acesta era asociat cu emoții plăcute și era considerat special. Oamenii de știință au efectuat studii repetate, mai întâi în Massachusetts, apoi în orașul Leipzig – rezultatele au fost aceleași.

Cercetătorii cred că în cortexul prefrontal ventromedial, ideile despre mediu și toate informațiile pe care le primește omul, inclusiv despre persoane sau locații, se leagă între ele.

Ei consideră că acest mecanism poate facilita luarea deciziilor orientate spre viitor și, de asemenea, poate ajuta omul să evite riscurile. Ei intenționează să afle dacă și gândurile negative pot influența atitudinea față de lucruri.