6 fraze magice pe care copilului tău le va asculta întotdeauna cu plăcere.

Nu există nicio îndoială că toți părinții își fac griji pentru copiii lor și le doresc doar binele. Însă unii, din cauza emoțiilor aleg cu greu cuvintele potrivite pentru a-i transmite copilului gândurile și astfel îl pot jigni.

Nu uitați că micuții sunt emotivi și sensibili, iar singura lor dorință este ca adulții să fie mândri de ei. De aceea, vreau să le reamintesc părinților unele fraze pe care copiii le vor asculta întotdeauna cu plăcere.

1. ”Suntem fericiți că exiști în viața noastră.”

Copilul ar trebui să simtă că datorită lui viața părinților a devenit mai bună.

Niciodată, chiar și atunci când sunteți copleșiți de emoții, nu vă permiteți declarații de genul: „Pentru tine, trebuie să renunț la multe…” sau „Dacă nu ai fi fost tu, aș fi…” Copilul se va simți responsabil pentru unele probleme sau certuri din familie. Acest lucru poate duce la creșterea anxietății și chiar îi poate afecta starea de sănătate.

2. ”Te iubesc”

Copilul trebuie să fie sigur că este iubit pentru simplul fapt că există. De aceea, nu trebuie să asociați acest sentiment cu nicio condiție. De exemplu, „Dacă te porți urât, nu te voi iubi”, „te voi iubi dacă …” etc.

Copilul nu se va fi jignit și te va înțelege dacă îi vei spune: „Te iubesc foarte mult, dar faptul că minți este un lucru rău”.

3. „Am încredere în tine”

Spune-i copilului cât mai des această frază. Auzind-o, el va depune toate eforturile pentru a-ți justifica încrederea. Numai atunci când copilul simte că oamenii apropiați cred în el, va putea avea încredere în sine și în ceilalți.

Dacă părinții se îndoiesc de copil și el aude mereu fraze precum: „Probabil nu va funcționa …”, „Puțin probabil te vei descurca…”, atunci micul om se va închide în sine, se va simți neînțeles și chiar singur.

4.”Te înțeleg”

A pierdut jucăria preferată, s-a certat cu un prieten, îi este teamă de întuneric – toate astea sunt o mare problemă pentru el. În astfel de cazuri, copilul are nevoie de compasiunea și participarea ta.

Doar să încurajezi copilul, spunându-i: „Mai ai o mulțime de jucării” sau „Este o proste!” ”Te vei împăca în curând cu prietenul tău.” – nu este suficient. Astfel de fraze sunt de neînțeles pentru copil, ele se bazează pe experiența care îi lipsește copilului.

5. ”Vei reuși”

Copilul are nevoie ca părinții să-i observe chiar și de cele mai mici realizări. Încurajează-l, aprobă-l și laudă-l pentru toate eforturile, acțiunile utile și aspirațiile sale. Crede-mă, lauda va face copilul mai încrezător și de succes.

6. ”Suntem întotdeauna alături de tine”

Atunci când copilul înțelege că în orice situație poate conta pe sprijinul părinților, el reușește să depășească multe obstacole.

Nu-i spune că ai alte lucruri mai importante de făcut și că în acest moment nu-i poți acorda un minut de atenție. Oprește-te și spune-i că în curând vei termina ceea ce faci și neapărat îl vei asculta și ajuta.

Este foarte important să nu uitați că nici calculatoarele, nici televizoarele, nici smartphone-urile nu pot înlocui comunicarea umană. Acordați-le copiilor cât mai multă atenție, oferiți-le sfaturi, sprijin și, desigur, multă iubire.