Semnul principal al omului care te va lăsa într-un moment dificil și te va trăda.

Există un semn prin care poți determina omul care te va părăsi într-un moment dificil. El poate fi o persoană bună. Dar poate săvârși o faptă ticăloasă și chiar trădare.

Pentru că știe să se îndreptățească și să pună responsabilitatea pe alte persoane sau circumstanțe. El s-a justificat în prealabil. Pentru tot. Știe să facă asta perfect.

El îți va spune blând: „Judecă și singur, eram pus în situația în care nu puteam să fiu de partea ta. Nu puteam veni, ești om adult și înțelegi asta. Am fost forțat să te trădez și de fapt, aceasta nici măcar nu poate fi numită trădare.”

El va da vina pe ceilalți. Apoi te va învinovăți pe tine. Va devaloriza situația și va spune: „Ce s-a întâmplat, de fapt? Nu s-a întâmplat nimic.”

Justificarea și transferul responsabilității – sunt principalele semne. 

Există o legendă despre un profet care a adunat locuitorii orașului într-o campanie militară împotriva dușmanilor; trebuiau să protejeze orașul de atacuri. Toți bărbații s-au adunat și s-au dus să lupte, cu excepția a optzeci de oameni. Acestea s-au speriat, le era teamă pentru proprietățile, magazinele și casele lor bogate. Și pentru viața lor. Așa că s-au ascuns printre femei, bătrâni și copii.

Apoi soldații s-au întors acasă cu victoria. Iar acești optzeci de oameni au răspuns de ce nu au mers să apere orașul? Cei mai mulți dintre ei au găsit scuze, mii de scuze: o boală bruscă, slăbiciune la nivelul picioarelor, cuiva îi născuse soția, cuiva i s-a îmbolnăvit copilul, la cineva a izbucnit un incendiu etc..

Foarte elocvent. Și doar trei oameni au recunoscut sincer că s-au speriat. Le este rușine, dar au recunoscut și au cerut să fie pedepsiți corect. Nu au nicio scuză.

Acești trei oameni au fost iertați de către cetățeni. Timp de două luni ei au fost evitați, nimeni nu vorbea cu ei. Însă ei și-au răscumpărat vina cum au putut. Și atunci răul a fost uitat. Iar profetul a spus: cel care își admite cu sinceritate vinovăția și nu caută scuze – este o persoană demnă. El este capabil să corecteze greșeala. Și data viitoare va acționa corect.

Iar ipocriții nu se corectează. Ei te vor trăda din nou, pentru că au găsit scuze în prealabil. S-au justificat în prealabil și apoi au făcut fapta josnică.

Mai întâi omul s-a îndreptățit, apoi te-a trădat: “Am fost impus de circumstanțe, am băut, aveam nevoie de impresii. Trădarea – este un lucru normal, toți fac asta, în cele din urmă sunt om viu!” S-a îndreptățit, apoi te-a înșelat.

Scuzele și acuzațiile sunt semnele celui care te va trăda și te va părăsi în momentele dificile. Pentru că o astfel de persoană nu va lupta cu conștiința sa, el demult s-a pus de acord cu ea. A atins o înțelegere.

Dacă omul nu se îndreptățește, își recunoaște vina și încearcă să corecteze ceea ce a făcut – acesta este un comportament normal. Iar greșeala trebuie iertată, dacă poate fi corectată.