Cele 48 de ore decisive: în acest moment este necesar să primești sprijin și ajutor.

Întotdeauna admirăm oamenii curajoși care pot suporta dificultăți, pierderi, stres. Dar rănile sufletești sunt întotdeauna periculoase, iar reacția corpului nu întârzie să apară. 

Există oameni foarte puternici. Maturi, curajoși, care suportă stoic nenorocirile și pierderile. Ei pot fi un exemplu pentru ceilalți – atât de puternici sunt. De parcă nu ar simți durere sau se descurcă foarte bine cu ea. Iar cei din jurul lor spun: „Ce om puternic! I s-a întâmplat un lucru atât de teribil, iar el zâmbește și continuă să lupte!” Și uneori oamenii din jur nici nu observă nimic, pentru că o astfel de persoană nu vorbește despre cele întâmplate, continuă să trăiască și să muncească. A căzut de la înălțime, s-a ridicat, s-a scuturat și continuă să lucreze mai departe. Ce curaj! Ca soldații răniți mortal care continuau să alerge și să atace inamicul. Dar în cele din urmă oricum cădeau…

Verifică dacă omul nu sângerează. Și ajută-l, chiar dacă nu cere ajutorul…

În viață se întâmplă că omul a fost rănit: cu o josnicie, o trădare, umilire, a fost lipsit de proprietate sau a fost izgonit… a pierdut ceva sau pe cineva. Și el continuă să lupte, zâmbește, nu se plânge. Chiar simte o creștere a energiei. Oamenii din jur îi admiră forța. Iar cei cu experiență dau trist din cap. Ei știu că rana este periculoasă. Reacția organismului nu va întârzia să apară.

Primele două zile după stres – 48 de ore – aceasta este momentul în care începe să se formeze o boală psihosomatică. Se va manifesta mai târziu, poate într-o lună sau într-un an. Dar se formează în primele două zile de la producerea traumei. În această perioadă, trebuie să cereți sprijin, sfaturi, recomandări; sau pur și simplu să vorbiți despre ce s-a întâmplat cu cei care sunt capabili să vă ofere compasiune. Dacă nu se întâmplă, atunci poate fi prea târziu.

Au nevoie de primul ajutor în special, persoanele sensibile, dar stabile, capabile să se controleze, cei care sunt puși ca exemplu și admirați: ”Oh, cât de curajos înduri totul!”

Curajos, da. Însă corpul este același la toți. Și cele 48 de ore – sunt decisive, când puteți opri dezvoltarea proceselor negative.

Trebuie să admirați comportamentul curajos! Dar trebuie să verificați dacă omul nu sângerează. Și să-l ajutați, chiar dacă nu cere ajutorul. Chiar dacă spune că totul este în regulă. În primele 48 de ore îl mai puteți ajuta.

Autor: Anna Kiryanova – psiholog.