”Cumpără-ți” doza de fericire. Iată cum se produc activ cei 4 hormoni ai fericirii.

Dopamina, oxitocina, serotonina, endorfinele… Oare este posibilă stimularea producției acestor hormoni și ca urmare să devenim mai fericiți? Am găsit răspunsurile la aceste întrebări în cartea autoarei Loretta Graziano Braining, „Hormonii fericirii”.

Hormonii fericirii se secretă activ în acele momente în care creierul identifică evenimente sau fenomene care pot afecta pozitiv supraviețuirea noastră. Apoi, nivelul acestor hormoni în corp scade brusc până la următorul caz „plăcut”. Fiecare dintre aceste substanțe neuro-chimice “conectează” o senzație pozitivă specifică la om.

Dopamina

„Acest hormon creează sentimentul de bucurie din faptul că omul găsește ceva necesar”, explică Breuning. În plus, dopamina ne motivează să obținem ceva necesar, chiar dacă acest lucru este asociat cu un efort considerabil. Perspectiva atingerii obiectivului stimulează secreția dopaminei.

De exemplu, în corpul copilului, acest hormon se produce atunci când aude pașii mamei. Un jucător de fotbal primește o porție de dopamină atunci când marchează un gol.

Cum poate fi stimulată producția? Gândește-te, atingerea căror obiective la locul de muncă și în viața de zi cu zi îți aduc bucurie?

Endorfinele

Acest hormon formează senzația de lejeritate și uitare, care ajută la calmarea durerii. Adesea această stare este numită euforie.

Secreția endorfinelor este declanșată în primul rând de durerea fizică. Puteți cădea și sări instantaneu pe picioare, crezând că sunteți bine, apoi descoperiți că sunteți grav rănit. Acesta este efectul endorfinelor. Se eliberează numai dacă omul își depășește capacitățile obișnuite și se aduce într-o stare de disconfort. ”

Endorfinele au fost numite mult timp de oamenii de știință morfină, deoarece mecanismul de acțiune seamănă cu acțiunea opiaceelor.

Cum poate fi stimulată producția? Producția endorfinelor în organism nu este constantă. Ea poate fi provocată de exercițiile fizice. Râsul și plânsul stimulează, de asemenea, secreția endorfinelor, de aceea este important să nu ne limităm aceste emoții naturale.

Oxitocina

Această substanță îi oferă omului sentimentul de securitate în cercul semenilor săi.

„Având încredere în cineva sau știind că cineva are încredere în tine, te confrunți cu o creștere a oxitocinei. Satisfacția apartenenței la un grup sau sentimentul de securitate în relațiile intragrup sunt rezultatul oxitocinei ”, explică autoarea.  Oxitocina ne motivează să manifestăm încredere față de ceilalți.”

Cum poate fi stimulată producția? Secreția oxitocinei este activată prin atingere și sentimentul de încredere. Orice contact cu persoanele dragi, de la atingerea mâinilor până la sprijinul moral, orgasmul, provoacă o creștere a oxitocinei. De asemenea, o doză de oxitocină poate fi întotdeauna „cumpărată” prin simpla înscriere la masaj.

Serotonina

Acest hormon se creează la om atunci când simte respect din partea celorlalți.

“Serotonina ne oferă sentimentul valorii de sine”, scrie autoarea. Tindem să evităm conflictele, pentru că din cauza lor genele noastre pot dispărea de pe pământ. Creierul este foarte atent la mediul social. Dacă găsește posibilitatea să se stabilească în el într-un mod sigur, atunci ne premiază cu o porție generoasă de serotonină.

Cum poate fi stimulată producția? Simțind mândrie pentru succesele și realizările tale. Dacă meritele tale nu sunt observate de ceilalți, este util să povestești despre ele. Bucură-te de poziția ta în familie, la locul de muncă și în societate. Observă când se ține cont de opinia ta și când ai reușit să-i influențezi pe ceilalți. Dar fii pregătit să accepți că nu poți controla totul în jur.