Studiu: Iată cum creierul te face să cumperi lucruri inutile

Există oameni fericiți care își planifică bugetul, ei nu sunt atrași de promoții sau reduceri, trăiesc liniștit chiar dacă au un salariu modest, rareori împrumutând bani de la bancă sau de la prieteni.

Și există oameni cheltuitori, care fac cumpărături spontane. Aceștia cheltuie distractiv și imprudent, iar până la sfârșitul lunii cu siguranță împrumută câteva mii, chiar dacă au salariul mai mare decât media.

Dacă faci parte din prima categorie, ești o persoană norocoasă. A doua categorie de persoane se află într-o criză financiară constantă, din care nu știu cum să iasă. Se pare că la acești oameni creierul funcționează complet diferit. Cu alte cuvinte, ei nu cheltuie singuri banii – o face creierul lor.

Rezultatele unui studiu, publicate în jurnalul Neuron, arată că în mintea oamenilor cheltuitori se întâmplă procese chimice care îi forțează să cheltuie. Iar în mintea celor care economisesc, se întâmplă reacții chimice diferite, ceea ce sporește probabilitatea că ei vor returna mărfurile pe raft și vor pleca din magazin cu mâinile goale.

Subiecților le-au fost arătate imagini cu bunuri, iar apoi a fost înregistrat răspunsul creierului la imagine. În cazul în care omului i-a plăcut produsul, se ”aprindea” o regiune a creierului numită “centrul de plăcere”. Numărul mare de receptori ai dopaminei provoacă sentimentul de fericire și entuziasm în așteptarea unui eveniment plăcut.

Apoi li s-a arătat a doua imagine cu prețul acestui articol și aici s-a întâmplat ceva interesant. La unii oameni funcționa același centru (lobul insular), care ne dă sentimentul de așteptare a durerii. La alții acest centru nu funcționa, bucuria de a achiziționa obiectul nu era umbrită. Adică, unii oameni inconștient decid să nu cumpere, deoarece anticipează durerea, în timp ce alții nu simt nimic rău și, de asemenea, decid inconștient să cumpere.

La întrebarea de ce la unii funcționează lobul insular, iar la alții nu – cercetătorii nu au un răspuns. Cu toate acestea, cheltuitorii ar fi util să cunoască trucurile comercianților care îi fac să cumpere mai mult.