Studiu: Locuința curată este un remediu excelent împotriva stresului.

Oamenii de știință au descoperit că femeile care au casa dezordonată și aglomerată au prezentat un nivel ridicat al cotizolului, hormonul stresului. Concluziile studiului nu sunt întâmplătoare: microbii se simt ca la ei acasă într-un spațiu murdar, iar acesta este doar unul dintre motivele pentru care este ideal sa ai casa curată.

Studiul a mai arătat că persoanele care lucrează într-un spațiu curat tind să aleagă un măr pentru gustare, în comparație cu cele care au casele murdare şi care vor alege mai degrabă un baton de ciocolată. Dezordinea este stresantă pentru creier şi există mai multe șanse ca oamenii să recurgă la mecanisme, alegând alimente nepotrivite atunci când în jur este dezordine.

Mai mult, relațiile cu partenerul de viaţă sunt mult mai bune când este ordine în casă decât atunci când ai o viaţă dezorganizată. Atunci când lucrurile nu sunt la locul lor, pierzi mult timp căutând un anumit obiect. Dezordinea distrage atenția, iar studiile confirmă faptul că acest lucru poate afecta capacitatea de concentrare.

Concluzia este clară: o casă curată este egală cu mai putin stres, ceea ce înseamnă că te vei putea odihni cum trebuie. Este o diferență imensă între câteva ore de somn într-o casă murdară şi odihna într-o locuință curată, fără praf.

De asemenea, o casă murdară şi cu tot felul de probleme de funcționalitate sau estetice duce la instalarea unei stări de depresie moderate, dar foarte persistente, care îţi strică cheful de viaţă, provoacă insomnii şi tulburări ale apetitului şi care, în final, duce la instalarea unor forme foarte serioase de depresie. Explicația este logică, atât timp cât casa este locul unde trebuie să te simți bine, să găsești o oază de confort şi liniște care să te ajute să te încarci pozitiv după muncă.