Evitați aceste 7 greșeli și veți avea o relație sănătoasă și durabilă.

Uneori noi înșine provocăm ruptura relației pe care o prețuim. Ce greșeli ar trebui evitate pentru a păstra dragostea?

1. Să subestimezi rolul partenerului/partenerei în viața ta

Pe măsură ce relația devine matură, oamenii încep să creadă că beneficiile obișnuite ale vieții vor rămâne cu ei pentru totdeauna. Cu toate acestea, merită din când în când să ne gândim la cum ar fi viața noastră fără partener. Cum ne-ar afecta viața de zi cu zi, bunăstarea generală, gândurile și fericirea în viitor? De îndată ce încerci să te imaginezi fără bărbatul sau femeia ta – asta te poate împinge să-i acorzi mai multă atenție, grijă, interes.

2. Să te îndoiești de puterea relației voastre

Ignorarea partenerului/partenerei este o cale greșită, dar pentru relație, de asemenea, este neproductiv să-ți faci griji tot timpul dacă partenerul te iubește sau nu. După ce ați ajuns la dorința conștientă de a vă dedica unul altuia, nu trebuie să-l întrebi pe celălalt în mod constant dacă relația voastră este cu adevărat importantă pentru el/ea.

3.  Să permiți altor persoane să intre în lumea voastră personală

Orice relație apropiată neapărat are secretele sale. Dacă lăsați alți oameni să pătrundă în lumea voastră, chiar dacă pare un lucru complet inofensiv, aceste gest poate distruge încrederea partenerului în tine și în relația voastră.

4. Să te plângi tuturor de partenerul tău, cu excepția lui

Cel mai probabil, dacă nu-i spui direct despre ceea ce te deranjează, el s-ar putea să nu știe că vrei să schimbe ceva în comportamentul său. Și concentrându-te asupra a ceea ce te deranjează, vei observa tot mai puține lucruri bune. Gândurile negative despre acțiunile sale nesemnificative enervante se pot intensifica în timp și, în curând, nu vei mai aprecia trăsăturile lui pozitive.

5. Să afișezi reacții pasiv-agresive

În relațiile apropiate, există multe situații în care partenerii se manifestă pasiv-agresiv. De exemplu, când el ”a uitat” să facă ceva ce nu trebuia să uite sau a acceptat o propunere pe care în cele din urmă nu a îndeplinit-o. S-ar putea să crezi că ar fi mai sigur să nu-l refuzi direct sau să nu-ți exprimi dezacordul cu ceea ce spune. Dar, din nou, dacă nu-i spui ceea ce simți cu adevărat, închizi canalul de comunicare.

6. Să nu-ți pese de problemele partenerului

În perioadele dificile partenerul are nevoie de sprijinul și încurajarea ta, deși aceasta perioadă poate fi stresantă și pentru tine. Nimeni nu spune că în astfel de momente trebuie să-ți ascunzi anxietatea și să te prefaci că ești optimistă. Este mai important ca oricând să fii aproape și să-i oferi ocazia să simtă că va reuși să depășească aceste momente dificile. Încrederea și sprijinul tău nu numai că vor reduce îngrijorarea partenerului, dar probabil îl vor ajuta să-și mobilizeze toate resursele pentru a depăși situația dificilă.

7. Sentimentul de disperare

Oamenii dezvoltă sentimentul de deznădejde ca urmare a distorsiunilor cognitive, cum ar fi convingerea că ceea ce este rău acum, va rămâne pentru totdeauna. Sau că în viață nu ar trebui să existe probleme. Sau că dezacordurile minore reflectă slăbiciunile.

Oprește-te, înainte ca aceste distorsiuni cognitive să pună stăpânire pe mintea ta și atunci te vei putea concentra pe lucrurile bune din relația voastră, în loc să reflectezi asupra aspectelor negative.

Evitând cele de mai sus, vă puteți menține relația sănătoasă și durabilă în viitor.