În creierul nostru există butonul “șterge”. Iată cum îl puteți folosi.

Celulele creierului care lucrează împreună sunt interconectate. Mai simplu: cu cât în creierul uman se formează mai multe rețele neuronale, cu atât acesta este mai inteligent. Iată de ce este adevărat vechiul proverb care spune că practica duce la excelență.

Cu cât te antrenezi mai mult să cânți la pian, să comunici în alte limbi sau să jonglezi, cu atât devii mai priceput.

Astăzi, cercetătorii deja studiază cealaltă parte a problemei: cum să-ți refaci stocul de cunoștințe, să uiți sau să rupi rețelele neuronale învechite – un lucru mult mai important decât practica permanentă. Această abilitate a fost numită “tăiere sinaptică”.

Cum funcționează

Să ne imaginăm că mintea noastră este o grădină. Doar că în ea nu creșteți fructe, legume sau flori, ci stabiliți legături sinaptice între celulele creierului. Un fel de poduri care mișcă dopamina, serotonina și alți neurotransmițători.

“Celulele gliale” au funcția de grădinari aici și ei contribuie la trecerea mai rapidă a impulsurilor între neuronii specifici. Grădinarii care se ocupă de “tăierea ramurilor” în minte, au primit denumirea de “microglii”. Ei taie conexiunile sinaptice existente. Singura întrebare este, cum înțeleg exact ce sinapsă trebuie eliminată?

Oamenii de știință se apropie de descoperirea acestui mister, dar deja știu ca sinapsele care și-au pierdut beneficiul pentru om sunt etichetate cu proteina specială C1q. Și atunci când microglia vede acest semn, se leagă de această proteina și rupe “podul existent”.

Drept urmare, în creier se curăță locul pentru apariția unor legături proaspete și stabile, sporind capacitatea de învățare.

Importanța somnului

Creierul nostru se curăță în somn. Atunci când omul doarme celulele creierului se reduc cu aproape 60%, pentru a permite ”grădinarilor gliali” să înlăture “gunoiul” inutil – sinapsele vechi.

Efectul somnului sănătos poate fi comparat cu defragmentarea unui hard disk de calculator. Din același motiv, somnul în timpul zilei îmbunătățește funcția cognitivă. 10 sau 20 de minute de somn permit microgliilor să elimine rapid sinapsele învechite, astfel încât în locul lor să se formeze altele noi.

Dacă nu dormiți suficient, orice încercare de a gândi devine asemănătoare cu plimbarea într-o junglă impenetrabilă. Practic nu avansezi și asta duce la epuizare. Și invers, gândurile unei persoane care a dormit suficient ne amintesc de plimbarea printr-un parc frumos, în care nimic nu-ți împiedică trecerea.

Tu însuți decizi ce informații vor fi șterse.

Toate conexiunile sinaptice cu eticheta corespunzătoare sunt supuse distrugerii. Se păstrează doar cele care au relevanță, de aceea fii atent la gândurile tale.

Dacă te afli în conflict cu un coleg și te gândești doar la el, nu la proiectul actual, atunci vei deveni un răzbunător lipsit de idei inovatoare.

Este important doar ceea pe ce îți concentrezi atenția. Alegându-ți obiectul atenției, literalmente obții capacitatea de a-ți controla propria minte.

Desigur, niciunul dintre noi nu poate controla absolut tot ce ni se întâmplă în timpul zilei. Dar nimeni nu ne împiedică să alegem conștient cum ne vor afecta aceste evenimente și, în concordanță cu asta să construim în creier conexiunile neuronale necesare.

Nu te concentra pe ceea ce te împiedică să avansezi. Mai bine te gândești la lucrurile care îți fac bine. Nu calcula eventualele rezultate ale evenimentelor, mai bine înlocuiește asta cu meditația.

Golește-ți mintea, direcționează-ți energia spre ceva care îți va fi de util. Totul depinde de strategie. Ar trebui să-ți folosești creierul cu înțelepciune. Înțelepciunea vine la om când poate rezista ispitelor.

Astfel, pentru a scăpa de cunoștințele inutile, pur și simplu nu te mai gândi la aceste lucruri. Dacă îți amintești de ele, schimbă-ți atenția pe altceva.