7 mituri despre depresie pe care sigur le-ai crezut adevărate.

Depresia este o tulburare gravă care afectează mai mult de 300 de milioane de oameni în fiecare an. Nu este doar atunci când ești trist, când nu-ți dorești nimic sau te simți singur. Depresia afectează calitatea vieții, provoacă schimbări în formarea conexiunilor neuronale în creier și chiar poate provoca sinucidere. Înțelegând pericolul bolii, psihologii dezvăluie 7 mituri despre depresie.

Mitul 1. Depresia apare din cauza lenii și se tratează prin muncă

Incapacitatea de a munci – este o consecință a depresiei, nu cauza ei. Boala apare datorită caracteristicilor genetice, evenimentelor traumatice, modificărilor nivelului hormonal și bolilor cronice.

Mitul 2. Dacă te bucuri de viață și zâmbești mai mult, depresia se va retrage.

În timpul depresiei, în creier la nivel organic se întâmplă schimbări care fac omul incapabil să se bucure de viață. Se perturbă legăturile neurale, apare insuficiența serotoninei – hormonul bucuriei. Prin urmare, omul este incapabil să se bucure.

Mitul 3. Antidepresivele – sunt medicamente care nu vindecă, dar provoacă dependență.

Majoritatea antidepresivelor moderne nu provoacă dependență, dar trebuie luate un timp îndelungat. Efectul se obține după o perioadă semnificativă de la începerea administrării. Acest lucru se datorează faptului că rețelele neuronale au nevoie de timp pentru recuperare și creștere.

Mitul 4. Alcoolul tratează depresia

Consumul de alcool deseori însoțește depresia, în special la bărbați. Imediat după consumul etanolului apare sentimentul de ușurare din cauza relaxării și inhibării. Dar, pe măsură ce etanolul se distruge, simptomele depresiei sub formă de anxietate crescută doar se intensifică.

Mitul 5. Depresia apare din cauza lipsei de intimitate.

Scăderea libidoului – nu este cauza depresiei, ci consecința ei. Pierderea dorinței sexuale se întâlnește adesea în timpul depresiei, dar se va restabili după tratarea bolii.

Mitul 6. Depresia – este o boală de natură spirituală.

Boala apare la nivel organic, poate apărea din cauza bolilor cronice și a altor boli, este determinată de încălcarea conexiunilor neuronale din creier și are efecte psihosomatice care afectează întregul corp. Prin urmare, depresia este tratată cu medicamente, nu cu practici spirituale. Practicile spirituale pot fi o terapie de însoțire a tratamentului medicamentos.

Mitul 7: Depresia sau melancolia este o boală a tinereții.

Depresia afectează în mod predominant persoanele în vârstă: care sunt bolnave sever, care suferă de dureri cronice, oamenii singuri și cei care au suferit pierderi.

Tratamentul depresiei

Depresia este o boală gravă care se tratează cu terapie medicamentoasă, însoțită de psihoterapie. Aceasta poate dura luni și ani, ea reduce capacitatea de lucru și cauzează alte tulburări psihosomatice. În cazuri grave, devine cauza sinuciderii. Fără tratament, deseori apar recidive. Mulți oameni ascund manifestările depresiei și ignoră starea. Afecțiunea aproape niciodată nu dispare de la sine. De aceea, nu ezitați să mergeți la un specialist.