Pentru a înțelege dacă relația va dura mult timp, răspunde sincer la aceste 3 întrebări.

Să spui “te iubesc” înseamnă să spui: “M-am molipsit de ființa ta.” Exact această infecție ne provoacă frica și dorința de a ne întoarce la noi înșine, de a fugi de interacțiunea apropiată. Înseamnă să spui: “O parte din tine a intrat și trăiește în mine. Te văd în vis, îți simt prezența chiar și atunci când nu ești lângă mine. Nu-mi pot imagina viața fără tine.”

Și după ce spunem sincer aceste cuvinte, divorțăm – în mai mult de jumătate dintre cazuri. Deci, ce ar trebui să ne întrebăm pentru a afla dacă relația va dura mult timp?

John și Julia Gottman studiază viața cuplurilor. Ei încearcă să înțeleagă ce distinge relațiile puternice și armonioase de cele care se ”aprind și se sting” atât ușor. Potrivit acestui laborator, pentru o căsnicie puternică, ambii parteneri ar trebui să răspundă sincer și onest ”DA” la trei întrebări aparent simple.

1. Poți fi prieten cu această persoană?

Cu alte cuvinte, ai putea avea o relație bogată și fructuoasă cu această persoană, dacă nu ați fi parteneri sexuali și nu ați avea copii? O astfel de întrebare imediat îi exclude pe toți cei cu care ne leagă în primul rând atracția fizică. Când spun “te iubesc”, mai spun și: “Îmi place să trăiesc cu tine, chiar dacă nu ne mângâiem reciproc și nu facem planuri comune pentru viitor.”

2. Respecți personalitatea acestui om (cu preferințele, stilul de viață și valorile sale)?

Cu alte cuvinte, respecți atitudinea lui față de lume și relațiile cu alte persoane? Acest lucru ne permite să evaluăm dacă îl iubim pe celălalt nu numai pentru ceea ce ne oferă, ci și pentru modul în care interacționează cu lumea. Îi spunem oare “Te iubesc” având în vedere: “Te iubesc ca pe un dar acestei lumi?”

3. Ești dispus(ă) să accepți faptul că unele defectele nu vor dispărea niciodată?

Neajunsurile care te irită acum, cu siguranță te vor face să strângi din dinți și în viitor. Oare prin “Te iubesc” spui  – “Am reușit să mă conving că în timp tot ce nu-mi convine, va dispărea?” sau vrei să spui: “Ceea ce iubesc în tine este atât de puternic, atât de unic încât te iubesc indiferent de orice te distinge și te va distinge mereu de idealul meu? Pot să-mi spun cu toată sinceritatea că te iubesc așa cum ești?”