7 motive pentru care sarcasmul este un semn al inteligenței

Sarcasmul este asociat cu capacitatea noastră de a înțelege starea psihică a altor persoane. Aceasta nu este doar o formă de exprimare lingvistică, ci este asociată de cunoașterea socială “, scrie dr. Shamay-Zori, psiholog la Universitatea din Haifa și Centrul Medical Rambam din Haifa.

Dacă ești o persoană sarcastică, poți fi mai deștept decât îți imaginezi. Iată 7 motive pentru care oamenii sarcastici sunt într-adevăr mai deștepți decât ceilalți.

1. Ei gândesc mai complex

Sarcasmul necesită procese de gândire mai complexe. Un răspuns sarcastic necesită un nivel suplimentar de gândire, în aceeași perioadă de timp. Indiferent cât de nesemnificativ ar părea asta, oricum se consideră un exercițiu pentru creier.

2. Ei pot citi semnalele și emoțiile

Persoanele sarcastice au capacitatea supranaturală de a înțelege starea de spirit și emoțiile celorlalți. Empatia lor este mai dezvoltată. Persoanele sarcastice pot “citi” oamenii, ei recunosc mai eficient manipulatorii. De obicei, acești oameni reacționează sarcastic la minciună sau prostie, își pot folosi umorul ”negru” atunci când știu că omul ascunde ceva.

3. Ei văd mai multe oportunități.

Sarcasmul extinde conștiința. Cercetătorii de la Harvard, Columbia și Carolina au descoperit că cei care au dat și au primit comentarii sarcastice puteau efectua teste creative de trei ori mai bine. Astfel, sarcasmul pare să fie capabil să ne lărgească orizonturile, să-i ofere minții mai multe oportunități pentru generarea ideilor “nestandarde”. Acest mod de gândire nu este tipic pentru o stare normală.

4. Creierul lor este sănătos

Cercetătorii de la Universitatea din San Francisco au descoperit că incapacitatea unor persoane de a identifica sau de a genera comentarii sarcastice poate fi cauzată de deteriorarea creierului. Astfel, oamenii de știință sunt siguri că mintea oamenilor care “generează” sarcasmul, precum și ”prinderea” acestuia, este complet sănătoasă.

5. Ei au aptitudini lingvistice excelente.

Persoanele sarcastice, de regulă, sunt capabile să poarte discuții lungi și interesante, în același timp captivând atenția celorlalți. Ei pot vorbi frumos, mult și la subiect. De asemenea, asimilează perfect informația, iar apoi o pot transmite cu ușurință prin diverse moduri.

6. Ei pot gândi abstract

Sarcasmul promovează conceptualizarea. Vă întrebați dacă sarcasmul are vreun beneficiu practic? Rezultatele oamenilor de știință de la Harvard spun că da. Ceea ce leagă sarcasmul de inteligență este că acesta deschide ușa gândirii abstracte, pe care oamenii de știință o numesc cea mai înaltă formă de inteligență. În cele din urmă, numai gândirea abstractă separă oamenii de animale.

7. Sunt mai stabili din punct de vedere emoțional. 

Un studiu a constatat că atunci când se utilizează sarcasmul – mânia și alte emoții negative se diminuează. În mod similar, oamenii sarcastici sunt mai puțin susceptibili la situațiile stresante, mai greu pot fi enervați. Persoanele sarcastice, de regulă, percep sarcasmul ca glumă, nu ca batjocură sau agresiune.