15 obiceiuri zilnice care îți fură energia. Scapă de ele și te vei simți mai bine.

Organizația Mondială a Sănătății avertizează: în lume se observă o adevărată “epidemie de stres”. Prin urmare, fiecare ar trebui să-și urmărească obiceiurile pentru a preveni epuizarea fizică și mentală.

Pentru a face acest lucru, primul pas este să învățăm să recunoaștem acele obiceiuri care ne lipsesc de energie, provocând oboseală și apatie. Și sunt mult mai multe decât ați putea crede!

Iată 15 cele mai dăunătoare:

1. Alimentația proastă

Alimentele – sunt cea mai importantă sursă de energie (împreună cu apa).

Sfat: ar trebui să mâncați cel puțin 2000 de calorii pe zi. Alegeți alimente sănătoase și nutritive: carne slabă, nuci, semințe, legume cu frunze verzi, fructe citrice, soia, cereale integrale și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi.

2. Multe sarcini în același timp

Multitasking-ul este extrem de ineficient. În primul rând, este imposibil să faci două lucruri simultan. În al doilea rând, încercările de a face acest lucru forțează creierul să consume cantități uriașe de energie.

Sfat: Faceți doar un singur lucru. Când creierul încearcă să se distragă, concentrați-vă asupra sarcinii curente.

3. Plângerile constante

Tuturor ne place să ne plângem de viața grea. Însă studiile arată că acest lucru duce la o atitudine negativă, care ne privează de energie.

Sfat: învățați să găsiți rădăcina problemei și să o rezolvați, în loc să vă pierdeți energia pentru plângeri inutile.

4. Deshidratarea

Potrivit oamenilor de știință, reducerea cantității de apă din organism cu numai 1,5% afectează capacitatea de a gândi clar.

Sfat: cantitatea optimă de apă – 8 pahare pe zi. Este ușor de detectat deshidratarea: dacă urina este întunecată la culoare – atunci nu consumați suficientă apă.

5. Deficitul de fier.

Cel mai mult suferă de deficit de fier veganii și vegetarienii, întrucât cea mai mare parte a acestui element se găsește în pește și carne. În acest caz, trebuie să luați suplimente.

Sfat: doza zilnică recomandată de fier este de 8 mg pentru bărbați, 18 mg pentru femei (18-50 ani) și de 8 mg ( pentru cele de peste 50 ani). Femeile însărcinate trebuie să primească cel puțin 27 mg pe zi.

6. Lipsa activității fizice.

Potrivit oamenilor de știință, antrenamentele de joasă intensitate măresc energia cu 20% și reduc oboseala cu până la 65%!

Sfat: Mergeți pe jos sau cu bicicleta cel puțin 45 de minute pe zi sau găsiți-vă un hobby care necesită consum redus de energie.

7. Ecranul telefonului

Lumina albastră a ecranelor întrerupe ritmul circadian al organismului, împiedicând somnul normal. Iar insuficiența somnului vă lipsește de energie.

Sfat: dacă într-adevăr trebuie să utilizați telefonul pe timp de noapte, cel puțin activați protecția ochilor.

8. Poziția incorectă

Poziția incorectă conduce la distribuția neuniformă a greutății corporale. Organismul trebuie să se adapteze constant pentru a compensa acest dezechilibru, iar acest lucru necesită energie.

Sfat: Învățați să stați drept. Atunci când vă plimbați, imaginați-vă o linie dreaptă de-a lungul corpului. Simțind o creștere a energiei, nu veți mai dori să vă gârboviți.

9. Perfecționismul

Perfecționiștii adesea sunt încăpățânați, se tem de eșecuri și au o dorință nesănătoasă de a controla totul. Din păcate, acest lucru este nerealist și obositor.

Sfat:  În acest caz, de ajutor poate fi meditația, exercițiile de respirație, vizualizarea și atitudinea pozitivă.

10. Cofeina după prânz.

O ceașcă de cafea după prânz îți întoarce literalmente forța, nu-i așa? Din păcate, consumul de cafeină cu 6 ore înainte de somn are un efect negativ asupra calității și duratei acestuia.

Sfat: În loc de o ceașcă de cafea, încercați un pui de somn de 20-30 de minute. Se practică chiar și la Google!

11. Dezordinea pe birou

Cercetătorii spun că dezordinea ne distrage atenția, epuizând astfel rezervele de energie și resursele cognitive.

Sfat: Doar faceți ordine pe birou – cu siguranță nu va fi mai rău!

12. Bolile glandei tiroide.

Disfuncția glandei tiroide se caracterizează prin multe simptome, inclusiv slăbiciune. Hipotiroidismul poate fi însoțit de piele uscată, sensibilitate crescută la frig, letargie și exces de greutate. Dacă apar aceste simptome, ar trebui să consultați un medic.

Sfat: urmăriți ca în dieta dvs. să existe suficient de fier. Deficitul de fier este cauza principală a bolilor tiroidiene.

13. Statul în încăpere

Dacă nu ieșiți din casă în timpul zilei, acest lucru vă poate afecta grav energia. Oamenii sunt creați pentru natură, de aceea munca în birou ne afectează bunăstarea.

Sfat: Potrivit cercetătorilor, 20 de minute petrecute în natură, vă pot crește semnificativ forțele vitale.

14. Incapacitatea de a spune ”nu”

Cel mai simplu mod de a rezolva această problemă este de a vă îndepărta de gândul că a spune “nu” este nepoliticos. Nu este nimic rău dacă spuneți politicos: “Îmi pare rău, nu pot.”

15. Băuturile alcoolice înainte de somn.

După muncă, mulți oameni preferă să se relaxeze cu un pahar de bere sau de vin. Cu toate acestea, chiar și în cantități mici, alcoolul dăunează somnului și nu vă oferă o odihnă bună.

Sfat: Dacă este posibil, faceți asta doar în weekend.

Aveți vreunul dintre aceste obiceiuri?