“Tratează-i pe ceilalți așa cum vrei să fii tratat.” Iată în ce cazuri nu trebuie respectată Regula de Aur a moralității.

O mare parte a vieții mele, subconștient am urmat o regulă nescrisă – una ușor de reținut, dar dificil de urmat.

Prin simplitatea sa, o astfel de filosofie seamănă cu legea reciprocității, cunoscută ca Regula de Aur a moralității. Cu alte cuvinte, “Tratează oamenii așa cum vrei să fii tratat.”

Această regulă este menționată în numeroase culturi și filosofii, iar culturile au o istorie de mii de ani, datând din vremurile Persiei antice, Romei, Greciei, Chinei, Egiptului și altor țări. În ciuda distanței mari dintre țări, separate de mii de ani și multe războaie, oamenii au tins și încă tind spre pace.

Admir Regula de Aur, însă pentru mine rămâne nefinisată, pentru că nu este clar cum trebuie tratați cei care se opun iresponsabil postulatelor sale.

Toată lumea știe că, dacă vrem să primim respect și atitudine bună de la alții, trebuie să-i tratăm în mod corespunzător. Însă dacă omul manifestă deschis lipsă de respect, nu merită să repetați după el, încurajând acest comportament. Astfel acceptați ceea ce ar trebui de stopat, iar răufăcătorul va considera că purtarea lui este destul de acceptabilă.

Bineînțeles, în astfel de cazuri, se cere să ai o anumită logică pragmatică. Nu în zadar vechea zicală spune că: ”Nu vei putea merge departe, dacă te oprești și arunci cu pietre la fiecare câine care latră.” De aceea, nu acordați atenție farselor copilărești, dar condamnați tot ce trebuie condamnat.

Trebuie să învățați să reacționați în mod adecvat la conflictele care apar, dar să nu vă ascundeți de probleme. Viața este plină de dificultăți, indiferent dacă vă place sau nu. Și dacă observați un comportament social inacceptabil, opriți-l, în caz contrar se va înrăutăți.

Protejați-vă, chiar dacă vă este teamă. Pentru că nicio consecință nu se compară cu mustrarea de conștiință și trădarea de sine, cauzată de tăcere, într-un moment decisiv.

Astfel, subconștient are loc indulgența agresiunii și asupririi, deși în realitate astfel de oameni sunt întotdeauna în minoritate.

De fiecare dată când ne apărăm, această acțiune devine tot mai ușoară, și mai ușoară. Și cu fiecare victorie, deși mică, asupra nedreptății, încrederea în sine și curajul cresc. Toate acestea, în viitor, ajută omul în toate aspectele vieții sale, reflectându-se și asupra societății.

Nu faceți rău, dar nici nu-l tolerați.