Iubește cu ochii deschiși: Jorge Bukay despre cum să ne despărțim de conceptul “cuplul perfect”.

Jorge Bukay este un psihoterapeut argentinian, care practică terapia gestalt timp de 40 de ani. De asemenea, iubește basmele, parabolele, citatele, metaforele și experiența personală. Cu aceste lucruri el își parfumează generos cărțile, care se vând în milioane de exemplare în întreaga lume.

Publicăm câteva fragmente din prelegerile și cărțile sale.

1. În orice relație există perioade de dragoste, iubire și ură. Nu în zadar se spune că dragostea și ura sunt părți ale aceleiași monede. Cel mai mult îi urâm pe cei pe care îi iubim. 

2. A iubi – înseamnă a crea condiții dezinteresat, pentru ca partenerul să fie cine este.

3. Mulți oameni își caută un partener, încercând astfel să-și rezolve problemele. Ei cred naiv că relația îi va scăpa de plictiseală, dor și lipsa sensului în viață. Ei au speranța că partenerul va umple golurile din viața lor. Ce iluzie! Atunci când ne alegem un partener, având astfel de speranțe, în cele din urmă, nu putem evita ura față de omul care nu ne-a îndeplinit așteptările. Și apoi? Apoi căutăm următorul partener, după care altul. Sau decidem să ne petrecem restul vieții în singurătate, plângându-ne pe soartă. Pentru a evita acest lucru, trebuie să înțelegem ce ni se întâmplă în viață, fără a aștepta ca cineva să facă asta în locul nostru.

4. Nu sunt cel care aș vrea să fiu. Nu sunt cel care ar trebui să fiu. Nu sunt cel care ar vrea mama să fiu. Nici măcar nu sunt cine am fost. Sunt cel care sunt.

5. Dacă, pentru a fi cu persoana iubită trebuie să renunți la tine însuți, relația este sortită la eșec.

6. Suntem vulnerabili, dar nu slabi. Mulți nu înțeleg diferența.

7. Dacă refuzăm categoric să recunoaștem că suntem vulnerabili, devenim nesiguri și pierdem ocazia de a ne cunoaște nevoile interne. Și alegând un astfel de comportament, pierdem capacitatea de a iubi și a fi iubiți.

8. Toate dificultățile sunt valoroase, pentru că depășindu-le nu mai suntem la fel: creștem, suntem mai conștienți și simțim viața mai bine, ea devine mai plină. 

9. Adesea, motivul despărțirii nu se află în relația dintre oameni, ci în problemele nerezolvate care vin din trecutul unuia (sau ambilor) parteneri.

10. Ar trebui să prețuim relația cu omul în care am crezut cândva… În prezența căruia am reușit să depășim dorul singurătății. Dragostea este unul dintre cele mai frumoase lucruri care ne permite să ne apropiem de o altă ființă umană.

11. Adesea adulții nu se pot înțelege tocmai pentru că fiecare vorbește în numele copilului interior, plin de resentimente. Experimentând iar și iar scenele din copilărie, continuăm să cerem de la părinți ceea ce ne dorim. Iar partenerul nu ne poate oferi asta, pentru că el însuși este ocupat cu exprimarea propriilor cereri.

12. Să te îndrăgostești – înseamnă să iubești coincidențele, să iubești – înseamnă să te îndrăgostești de diferențe.

13. Oamenii se înșeală crezând că iubesc, când de fapt devin dependenți de dorința de a poseda altă persoană. Este ca și cum ai spune: “Te iubesc atât timp cât ești lângă mine, dar dacă pleci, te voi urî”. Aceasta nu este iubire. A iubi înseamnă să te gândești la dorințele omului drag, să te bucuri când se simte bine, indiferent dacă este alături sau nu.

14. Momentul în care omul își lasă visele deoparte și spune:” Mă voi bucura de ceea ce am și nu voi mai vărsa lacrimi peste imposibil”- este decisiv în viața fiecăruia.

15. Doar fiind de acord cu ceea ce ai în interior, poți face față unor situații dificile.