Iată de ce oamenii inteligenți nu reușesc să fie fericiți (10 motive)

Uneori, inteligența ne poate aduce mai multe probleme decât beneficii. Iată 10 motive pentru care mulți oameni inteligenți nu reușesc să fie fericiți.

1. Ei au standarde înalte

Oamenii inteligenți, de obicei, știu ce vor de la viață și refuză să se mulțumească cu mai puțin. Standardele înalte se aplică tuturor sferelor vieții: muncă, relații, obiective de viață. De fapt, astfel de solicitări sunt foarte dificil de satisfăcut. Prin urmare, acești oamenii se simt mereu dezamăgiți de propriile realizări, ceea ce nu le permite să avanseze.

2. Oamenii inteligenți adesea nu acceptă lucrurile așa cum sunt, ci se concentrează pe cum ar trebui să fie în mod ideal.

Dacă te simți fericit, atunci mintea ta este în prezent. Atenția, în acest caz se îndreaptă spre ceea ce ți se întâmplă acum.

3. Oamenii inteligenți nu știu cum să obțină plăcere din momentul prezent, pentru că mereu încearcă să găsească un sens. 

Mintea omului inteligent nu este capabilă să obțină satisfacție din momentul prezent: el adaugă sau scade, clarifică sau reformulează, înțelege, interpretează sau rătăcește undeva departe.

4. Fericirea – este mintea care calmează; inteligența – mintea care refuză să se calmeze.

Unei minți fericite îi ajunge ceea ce are. O astfel de persoană nu încearcă să schimbe prezentul; pur și simplu îl acceptă și acționează în funcție de circumstanțe. Unui om inteligent, dimpotrivă, nu-i poți face pe plac. El nu înțelege de ce mintea fericită este atât de încântată și o va acuza de lene.

5. Autocritica nemiloasă.

Majoritatea oamenilor inteligenți au stima de sine scăzută, iar motivul se ascunde în criticile constante față de ei înșiși. Ei nu sunt capabili să-și accepte defectele, întrucât consideră că ar trebui să corespundă standardelor înalte. De aceea, sunt întotdeauna triști.

6. Inteligența mare deseori provoacă probleme psihologice.

Persoanele cu IQ înalt suferă de un tip special de tulburare care îi determină să analizeze în mod constant și să pună întrebări. Și această cale, de obicei, nu le aduce nici fericire, nici sănătate psihologică.

7. Foarte puțini oameni îi înțeleg cu adevărat. 

Comunicarea este cea mai mare sursă de fericire. Chiar și cea mai inteligentă persoană are nevoie de cineva cu care să-și împărtășească preocupările, ușurându-și astfel povara. Însă oamenii inteligenți cu greu vor găsi un interlocutor care să posede aceeași profunzime ca și ei.

8. Fericirea – este o muncă zilnică grea

Oamenii inteligenți nu ar trebui să renunțe atât de ușor la compania altor oameni. Din acest motiv, mulți dintre ei se simt atât de nefericiți.

9. Oamenii inteligenți se pot comporta destul de ciudat în societate.

Oamenii obișnuiți adesea se folosesc de faptul că aceștia nu sunt capabili să se adapteze vieții în societate. Prin urmare, inteligenții adesea ajung sub focul criticii, în timp ce oamenii mediocri, dimpotrivă, celebrează victoria în acest moment.

10. Oamenii inteligenți se tem că își pot pierde abilitățile.

Glumele ironice și atacurile sarcastice din partea altor persoane, de obicei, îi iau prin surprindere. O analiză ulterioară a propriului comportament doar le crește tristețea.

Mulți oameni inteligenți nu obțin succes în carieră și chiar pot fi subordonații oamenilor mai puțin educați și inteligenți. Unii dintre ei, în special cei creativi, se frâng sub presiunea circumstanțelor sau devin victimele manipulării.

”Sunt atât de inteligent încât uneori nu înțeleg nici un cuvânt din ceea ce spun.”- Oscar Wilde