Cum înțelegi că ai un copil dotat? Acordă atenție acestor 15 semne.

Probabil vă întrebați cum s-ar putea de identificat un copil dotat. Dacă da, atunci acordați atenție acestor 15 caracteristici distinctive:

1. Copii dotați vorbesc ca și profesorii

Ei învață mult mai repede decât copiii medii. Însușesc mai ușor limbile străine. Au un vocabular bogat și pot folosi fraze complexe în vorbire.

2. Ei definesc tiparele

Abilitatea de a defini tiparele (de exemplu, timpul când mama se întoarce acasă) la copiii mici este rareori dezvoltată. Cu excepția cazului în care, aveți un copil dotat.

3.  Citesc mult

Copiii dotați sunt incredibil de curioși. Pentru a-și satisface curiozitatea, ei vor citi fiecare carte care ajunge în mâinile lor. Acest semn este evident mai ales atunci când ceva le trezește interesul.

4. Sunt incredibil de talentați în ceva

Unii copii sunt în mod natural talentați în anumite domenii: cum ar fi sportul, știința sau arta. Talentul remarcabil este un semn clar al unui copil dotat.

5. Adoră societatea adulților și a copiilor mai mari

Ei nu sunt interesați să comunice cu colegii lor. Nu-i înțeleg sau se plictisesc de ei. Prin urmare, vor încerca să comunice cu copii mai mari, cu profesori și adulți pentru stimulare.

6. Sunt extrem de concentrați 

Majoritatea copiilor dotați posedă abilitatea de a se concentra asupra a ceea ce îi interesează. La o lecție plictisitoare, copilul dotat va pierde această abilitate. Din acest motiv, puteți decide în mod greșit că el nu se poate concentra.

7. Sunt maturi

Un copil dotat poate avea o inteligență emoțională foarte dezvoltată. Dacă aveți un copil dotat, atunci puteți observa că el dezaprobă șotiile colegilor săi. Copiii talentați de obicei, nu sunt predispuși la farse și pozne.

8. Sunt originali

Copiii dotați posedă abilități de rezolvare a problemelor. Ei nu numai că au o abordare diferită față de problemele de zi cu zi, ci pot veni cu idei de a îmbunătăți lucrurile.

9. Sunt lideri

Datorită maturității, precum și abilității de a rezolva problemele și a gândi non-standard, copiii dotați devin lideri. Desigur, aceste calități de conducere se vor manifesta atunci când copilul se va afla în atmosfera potrivită.

10. Nu este nevoie să le arăți direcția corectă

În timp ce alți copii au nevoie de părinți sau profesori, copiii dotați fac imediat ceea ce e de făcut și pun întrebări mai târziu. Sau, în general, nu pun întrebări, dacă s-au descurcat singuri.

11. Sunt plini de energie

Copiii talentați sunt mereu în mișcare, cel mai probabil pentru că creierul lor lucrează în mod constant. Observați că acești copiii vorbesc foarte repede. Acest lucru se datorează faptului că ei încearcă (fără succes!) să facă astfel încât cuvintele să țină pasul cu gândurile.

12. Au nevoie de timp în singurătate

Singurătatea le permite să fie singuri cu gândurile lor și să-și dezvolte creativitatea. Copiii dotați adoră să citească, să scrie și să deseneze singuri.

13. Le place natura

Unii copii dotați, în special cei cu abilități creative foarte dezvoltate, iubesc vederile frumoase și sunetele naturii. Curiozitatea lor se manifestă cel mai mult în natură.

14. Uneori nu reușesc să-și realizeze potențialul

Copiii inteligenți și talentați își consumă aproape toată energia mentală pentru lucrurile care îi interesează. Se întâmplă adesea că ei reușesc într-un domeniu și nu reușesc în altul. Uneori nu-și realizează întregul potențial datorită concentrației slabe, neglijenței, frustrării și, mai des, plictiselii.

15. Ei consideră că a învăța este distractiv

Copiii talentați adoră atât de mult să studieze, încât acesta devine hobby-ul lor. Datorită abilităților mintale și dorinței de a învăța, ei pot împărtăși mai multe interese cu colegii lor.