7 fraze utilizate de manipulatori pe care nu ar trebui să le crezi

Manipulatorii sunt adevărați profesioniști în ceea ce fac. Ei sunt foarte pricepuți să te direcționeze spre ceea ce au nevoie.

Cum înțelegi că ești manipulat(ă)? Fii atent(ă) la aceste 7 fraze:

1. “Tu ești…!”

Exclamația precum: “tu ești mamă”, “tu ești fată”, “tu ești doctor” – nu e decât manipulare pură. Scopul principal al acesteia este de a exercita presiune asupra conștiinței tale. Ți se amintește că ești “cineva”, prin urmare ”trebuie”  sau, dimpotrivă, ”nu ai niciun drept” să faci ceva. De exemplu, ești mamă, nu poți obosi de copilul tău.

2. “Ai încredere în mine!”

De regulă, această expresie este considerată un pas spre celălalt. Ea ar trebui să unească, să elimine anumite granițe. Doar că în spatele cuvintelor nu întotdeauna se ascund motive demne de motivație. Manipulatorul, în acest fel, vrea să-ți câștige încrederea.

3. “Dacă faci asta, atunci eu …”

Ultimatumurile directe, bazate pe afirmația că omul neapărat va da un “răspuns” acțiunilor tale – este de cele mai multe ori bluf. Atunci când cineva îți spune că “se aruncă pe fereastră” dacă îl/o părăsești – de fapt, este doar manipulare. De obicei, oamenii care sunt pregătiți pentru acțiune decisivă – “pleacă” în tăcere.

4. ”Am grijă de tine!”

Manipulatorii au grijă numai de ei înșiși – este un fapt dovedit. Iar fraza are scopul de a te relaxa puțin. De îndată ce accepți manipulatorul – jumătate din sarcina lui este îndeplinită.

5. “Ești atât de minunat!”

Învățați să distingeți lingușirea de complimentele sincere și țineți minte că și lauda sinceră este un pic de lingușire. Iar lingușirea este arma principală a unui manipulator “bun”.

Atunci când ești lăudat – înflorești, devii recunoscător, te relaxezi și nu mai aștepți trucuri murdare din partea lui și de bună voie ești de acord să-l ajuți în ce dorește.

6. “Ești beat / îndrăgostit / gelos!”

O altă tactică de manipulare este etichetarea. Ei încearcă să-ți “explice” comportamentul tău, astfel impunându-ți acest comportament.

7. ”Ai înțeles totul greșit, ești nebună…”

Când ți se spune permanent că nu înțelegi bine, nu înțelegi clar și, în general, ești o persoană ciudată, vrei, nu vrei, dar te vei întreba dacă totul este în ordine cu tine și cu mintea ta. În psihologie, această tehnică se numește gaslighting.