Nu te mai îndoi de tine când ești fericită. Meriți să fii fericită.

Imaginează-ți că ești fericită. Cu adevărat fericită, pentru prima dată după foarte mult timp. În sfârșit, ai obținut stabilitatea și încrederea la care ai visat întotdeauna.

În sfârșit primești de la viată ceea ce ai nevoie și ești copleșită de fericirea la care nici nu visai. Dar dintr-un anumit motiv, nu poți scăpa de sentimentul că … nu meriți toate astea. În sufletul tău și-a făcut loc un vierme de îndoială care îți șoptește la ureche: “Nu, acest job nou, această casă nouă, această viață nouă nu este pentru tine și în curând vei pierde totul. Vei vedea.”

Teama de fericire este o teamă reală. De regulă, ea vine la cei care întotdeauna s-au considerat ghinioniști și așteptau o faptă rea de la soartă, chiar și atunci când erau în culmea fericirii. Acești oameni simt un fel de satisfacție atunci când cele mai proaste așteptări se îndeplinesc și tot ceea ce au obținut brusc dispare, topindu-se ca fumul.

Teama de fericire vine la perfecționiști, la cei care muncesc mult, la victimele violenței îndelungate (de la cea domestică până la cea s*xuală), dar nu numai. Practic, fiecare dintre noi, într-o anumită etapă a vieții, cel puțin o dată se întreabă: “Oare merit această fericire? Sau în curând se va evapora de parcă nu ar fi existat?”

Un astfel de comportament are un motiv psihologic bine definit, iar acest motiv este lipsa stimei de sine. Exact acest defect ne plantează în minte ideea că “merităm” sau “nu merităm” ceva.

Atât de des auzim că lumea este un loc nedrept, încât începem să credem că fericirea obținută nu e pe merit, că e din cauza unei erori a sorții și tratăm cu suspiciune orice schimbare spre bine, spre stabilitate.

Vreau să-ți spun ceva … Ei bine, meriți să fii fericit(ă).

Da, lumea nu este întotdeauna corectă și bună. Da, circumstanțele se schimbă și ceea ce te face fericit acum, mâine, sau în câțiva ani, poate pleca din viața ta – și mai devreme sau mai târziu o va face. Dar dacă vei trăi cu frica de fericire și vei considera că nu o meriți, vei face ca această profeție să se împlinească. Dacă ți-e teamă de propria fericire, aceasta va fugi de tine mult mai repede decât ți-ai dori.

Da, ai trecut prin multe în călătoria ta. Da, ai suferit și uneori te-a durut mult. Dar… nu ai meritat toate astea. Fericirea pe care ai dobândit-o chiar acum este incomparabilă cu toate suferințele prin care ai trecut, de aceea o meriți.

Și sper că într-o zi vei găsi fericirea care va fi de zece, de o sută de ori mai mare decât cea pe care o ai acum. Sper că vei avea atâta fericire încât nu vei ști ce să faci cu ea. Îți doresc să găsești bucurie oriunde te-ai afla.