Studiu: femeile singure trăiesc mai mult și sunt mai fericite

Există un stereotip larg răspândit care spune că fericirea femeii depinde de starea ei civilă și dacă are copii.

Rezultatele unui studiu realizat pe parcursul a zece ani arată că într-adevăr există o dependență, dar diferită de ceea ce se crede de obicei.

S-a constat că femeile necăsătorite, care nu au copii, sunt mai fericite decât alte persoane – spune profesorul și psihologul Paul Dolan de la Școala de Economie din Londra.

Potrivit lui, în decursul multor ani de cercetare, s-a observat că oamenii căsătoriți spun că sunt fericiți în căsătorie numai atunci când soțul sau soția este alături de ei în timpul interviului.

Opinia lor se schimbă atunci când rămân singuri doar cu intervievatorul.

”Cea mai sănătoasă și fericită parte a populației sunt femeile care nu au fost căsătorite și nu au avut copii “, – spune profesorul.

Psihologul a recunoscut că multe femei singure își fac griji pentru statutul lor social. Și totul se datorează stereotipurilor înrădăcinate și a presiunii sociale, întrucât se crede că mariajul și copiii sunt principala unitate de măsură a succesului.

Vedeți o femeie singură de aproximativ 40 de ani, fără copii și vă gândiți: Ce trist. Poate că va întâlni bărbatul potrivit și totul se va schimba “.

Dar se poate întâmpla și astfel: ea va întâlni bărbatul nepotrivit, care o va lipsi de sănătate, o va face nefericită și în cele din urmă, ea va muri prematur” – a concluzionat el.

Dolan a mai menționat că mariajul, de obicei, este benefic pentru bărbați: ei câștigă mai mult, riscă mai puțin și, în general, trăiesc mai mult. 

Iar femeile din căsătorie nu câștigă aproape nimic, dimpotrivă, sunt nevoite să se împace cu multe lucruri neplăcute – este convins psihologul.

“Dacă ești bărbat, probabil ar trebui să te căsătorești. Ești femeie? Nici nu ar trebuie să-ți faci griji.”, spune Paul Dolan.