Negativismul este contagios: înconjoară-te cu oameni pozitivi.

Starea psihologică este contagioasă. În creier există așa numiții neuroni-oglindă responsabili de empatie care ne permit să ne punem în locul altei persoane. Deși această abilitate este utilă, ea are și o parte negativă: adoptăm nu numai binele, ci și răul.

Negativismul naște negativism.

Deși nu recunoaștem întotdeauna acest lucru, un studiu realizat de Universitatea din Indiana a arătat că opiniile altor oameni ne afectează, atât pe noi, cât și comportamentul nostru. Psihologii au descoperit că opiniile negative au mai multă pondere și o influență mai puternică decât cele pozitive.

În timpul experimentului, participanții au evaluat diverse produse. Apoi și-au împărtășit opiniile (pozitive și negative) cu alții. Oamenii de știință au descoperit ca opinia negativă a influențat atitudinea celorlalți fată de produs: dacă inițial a fost negativă a devenit și mai negativă, iar dacă a fost pozitivă, de multe ori s-a schimbat în negativă.

Concluzia este una: negativismul generează negativism.

Tristețea se răspândește ca un virus.

Psihologii de la Universitatea Harvard au studiat relația dintre starea emoțională și relații. Ei au analizat influența stării noastre emoționale asupra psihicului celor dragi și au descoperit că emoțiile se răspândesc ca o infecție virală, iar tristețea se transmite mai bine decât bucuria. Cu alte cuvinte, un prieten fericit ne face mai fericiți cu 11%, în timp ce unul nefericit ne dublează nenorocirea.

Psihologii au comparat emoțiile negative cu gripa: cu cât aveți mai mulți prieteni infectați, cu atât probabilitatea de a vă îmbolnăvi este mai mare.

Starea de spirit proastă, de asemenea, este contagioasă.

Observăm imediat dispoziția proastă și agresivitatea, iar creierul nostru reacționează la aceste manifestări într-un mod foarte ciudat. Orice comunicare este percepută ca vulgaritate și ca urmare noi înșine adoptăm dispoziția proastă.

Oamenii de știință au demonstrat că preluăm ceea ce proiectează alții asupra noastră, în special emoțiile negative.

Înconjurați-vă cu oameni pozitivi.

Starea de spirit a oamenilor din jurul vostru vi se transmite și vă afectează comportamentul. Iată de ce este atât de important să nu lăsați persoanele negative în preajmă.

Contactul constant cu negativismul vă va aduce rezultate triste, deci trebuie să vă înconjurați cu oameni care vă influențează pozitiv. Bineînțeles și voi ar trebui să-i încărcați pe alții numai cu emoții pozitive.

Și dacă v-ați confruntat cu negativismul, încercați să răspundeți pozitiv. Da, emoțiile pozitive nu sunt atât de contagioase, dar este cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru o persoană cu dispoziție proastă!

Ați observat acest fenomen în viața voastră?