Profesia viitorului: 10 abilități care vor fi solicitate în 2025

În raportul privind viitorul profesiilor, realizat recent la Forumul Economic Mondial de la Davos, au fost identificate 10 abilități profesionale care vor fi relevante în 5 ani. Lista este foarte interesantă, deoarece arată două tendințe semnificative în dezvoltarea omului, a societății și a culturii.

1. Rezolvarea complexă a problemelor

Omul este capabil să vadă esența problemelor și să se ocupe de cauză, nu de efect. Cei mai solicitați vor fi specialiștii care vor deține o abordare sistematică și cuprinzătoare pentru rezolvarea problemelor, vor ști la ce să acorde atenție pe lângă lucrurile evidente.

2. Gândirea critică

Acesta este un mod de gândire în care omul pune la îndoială informațiile primite și chiar propriile convingeri. Este o abilitate foarte utilă, deoarece întrebarea: “Poate că lucrurile nu funcționează deloc așa cum presupunem?” ajută la dezvoltare.

3. Creativitatea

Creativitatea este capacitatea de a vedea ceea ce nu există încă. Când Michelangelo a fost întrebat cum a creat statuia lui David, sculptorul a răspuns: “Am văzut un înger într-o bucată de marmură și am vrut să-l eliberez.”

4. Abilitatea de a conduce oamenii

Gestionarea oamenilor este o știință complexă despre modul în care liderii iau decizii importante … nu, nu doar despre subordonați, ci despre oameni. Cum să motiveze angajații ca aceștia să alerge la muncă, nu de la muncă? Cum să nu dea greș atunci când angajează o persoană și cum să-i avanseze pe cei care merită? Cum să rezolve conflictele într-o echipă? Să cunoști răspunsurile la toate aceste întrebări – înseamnă să poți gestiona oamenii.

5. Interacțiunea cu oamenii. 

6. Inteligența emoțională

Inteligența emoțională este abilitatea de a-ți înțelege emoțiile, intențiile și motivațiile, precum și a altor oameni. Și de asemenea este abilitatea de a-ți gestiona emoțiile și emoțiile altor oameni.

7. Formarea propriilor opinii și luarea deciziilor 

8. Orientarea către client 

Potrivit previziunilor, domeniul serviciilor în lume doar va crește, iar deservirea bună întotdeauna este foarte scumpă.

9. Abilitatea de a negocia

Acest lucru este de înțeles, nu-i așa?

10. Flexibilitate cognitivă

Flexibilitatea cognitivă este capacitatea minții de a trece rapid de la un gând la altul, precum și de a te gândi la mai multe lucruri în același timp.

Concluzie: Dacă nu știți ce să studiați, atunci studiați oamenii și nevoile lor. De asemenea, pregătiți-vă creierul pentru sarcini cognitive complexe. În opinia mea, acest lucru este minunat! În cele din urmă, vine momentul când însuși OMUL, emoțiile, motivațiile și dezvoltarea lui devin principale în această lume.